29.03.2017 :: Majakkasihteeri Suomen Majakkaseura :: <majakkasihteeri a majakkaseura.fi>

GUSTAVSVÄRN FÖR 225 ÅR SEDAN

I maj börjar Gustavsvärns 225-års jubileum! Skäret ”Lilla Eldskär” började förvandlas till Gustavsvärn militär- och befästningsö år 1792, då den svenska armén gick iland på ön och hissade den svenska flagga.

Följande år påbörjades befästningsarbetet. Arbetet pågick ännu då fästningen övergick till Ryssland år 1809. Fästningens slut kom under Krimkriget, år 1854, då ryssarna själva förstörde den. Redan följande decennium började ”Gustus” nya epok, som fyrö. För jämnt 150 år sedan bestämde den kejserliga senaten i Ryssland att en fyr skulle byggas på ön och följande år ett hus för fyrskötaren.

Under nästa år har Fyrsällskapet full orsak att minnas och föra fram Gustavsvärns färgrika historia. Festlighterna börjar på Gustu lördagen den 13 maj.

Pekka Väisänen