HANKI kiertueelta upea Märket – Majakkasaari kahden maan rajalla -kirja + Majakkasaaret 2016 Fyröarna -kalenteri yhteishintaan 45€. Ruotsinkielistä kirjaa Märket – Havsfyr och gränsland myydään pakettihintaan 45€ Majakkasaaret 2016 Fyröarna -kalenterin kanssa ainoastaan syyskiertueellamme ja majakoillamme (Märket ja Gustavsvärn).

Kirjan voit tilata myös postitse osoitteesta:

julkaisut(at)majakkaseura.fi
Hinta 45€, postimaksu 10€.

HUOM! Samalla postikuluilla saat useammankin kirjan ja muita tuotteitamme (ei koske julisteita). Lisätietoja Pekka Väisäseltä puh. 044 9700 677.

Lisäksi kirjaa myyvät seuran jäsenet seuraavilla paikkakunnilla:
Helsinki, Hämeenlinna, Jyväskylä (varauksella), Kotka, Kuopio, Lahti, Pori, Rauma, Tampere, Turku ja Vaasa.

Yhteystiedot: julkaisut(at)majakkaseura.fi

Lue täältä:
Kirja-arvostelu Märket-kirjasta, Rakennusperintö

Så här ser boken om Märket ut. Det är en i det närmaste fulländad berättelse i ord och bild om en plats som de flesta inte känner till men som betytt mycket mer än det mesta annat.

Ålandsbloggen
Med Jörgen Pettersson

Praktverk om delad fyrholme

Jörgen Pettersson – 16 december 2015, kl. 20:30

Precis på gränsen mellan Åland och Sverige ligger en liten ö som heter Märket på vilken står en fyr som sedan år 1885 lett sjöfarare på rätt. Märket är en i precis alla avseenden både mytomspunnen och fantastisk plats som nu tack vare ett gediget arbete av fotografen och skribenten Jan Andersson funnit sin plats i bokform.

Praktverket på över trehundra välformulerade och -fotograferade sidor heter ”MÄRKET. Havsfyr och gränsland” och berättar hela den dramatiska historien om denna ö, denna fyr och dessa människor som gjort det möjligt. Det finns dramatik på varje sida och Jan Andersson har lyckats beskriva verkligheten med de ögon som gör att fotografer ser mer än vi andra.

I sitt förord avslöjar Jan Andersson att hans mål var att ”väcka en förlorad värld till liv igen”. Och som han lyckats! Här finns berättelserna om säljakterna, stormarna, lodningarna, historien, gränsdragningen, kriget, hjältarna, haverierna, vraken och till sist de entusiaster som utan egen vinning för sina ögon bestämde sig för att rusta upp denna märkesplats mitt ute i havet. Bland annat. Det saknas inte historier, tvärtom, och Jan Andersson har gjort ett storartat jobb med att berätta dem.

Som läsare går du igenom en mängd olika stadier. Först att följa umbärandena i samband med bygget, sedan den operativa verksamheten och till sist kraften i frivilligheten och tillsammanskapet. Vill du bli glad och stärkt i uppfattningen att människan alltid klarar mer än man tror är detta boken för dig!

Fotografen och skribenten Jan Andersson har gjort ett storartat jobb i arbetet med boken om Märket. Bilden är lånad från Nya Åland där Andersson tidigare arbetade som fotograf i många år.