Lähtö oli perjantai-iltana 01.11. 18:15 Pärnäisistä. Ilta oli jo pimennyt kohtalaisesti, kun retkeläiset odottelivat lähtöä, sillä M/S Eivoria lastattiin rakennustarvikkeilla, jotka olivat menossa Jurmoon. Lähtö tästä syystä hieman viivästyi, mutta se ei haitannut ketään, sillä seikkailu oli odottamassa Utössä.

M/S Eivor lähtövalmiina Pärnäisissä. - Kuva: Pera

Illan ja yön pimeydessä ei paljoa maisemia näkynyt, mutta laivan keulakamerasta näkyi muutama satama, jossa poikettiin matkalla Utöön, joista yksi oli Jurmo, jossa viivyttiinkin pitkähkö tovi.

Jurmon laituri yöllä. - Kuva: Pera

Utössä maihinnousun jälkeen Hanna piti infon laiturin lähistöllä siitä missä kukakin majoittuisi ja miten niihin löytäisi, kun ensikertalaisia oltiin melkein koko porukka ( 46 henkilöä mukana).

Hyvin selvittiin yön pimeydessä majoituksiin.

Hanna kertomassa majoituksesta. - Kuva: Pera

Lauantaiaamuna oli paikallisten kalastajien jokavuotinen kalastuskisa verkoilla, joka päättyi klo 16:00 punnitukseen. Lähtö oli todella näyttävän näköistä, sillä osa meni nopeilla veneillä ohitse ja sitten tulivat hitaammat kalaveneet ja paras niistä oli mielestäni vanhalla kunnon Wikströmmillä ajellut vene, joka puksutteli kaikessa rauhassa kalavesilleen.

Veneillä oli kiire kalapaikoilleen, kun lähtölaukaus pamahti. - Kuva Annika

Altti veti kaksi opastuskierrosta saaren pohjois- ja itäosassa ennen kuin nousimme majakkaan ja lounaan jälkeen vielä kierroksen Kesnäsiin. Loistavassa säässä tehtyjen kierrosten aikana nähtävää oli todella paljon ja luultavasti monellekin tulee uusi reissu mieleen.

Utön vanha kauppa on keltainen rakennus keskellä. - Kuva: Pera

Orpo uimakoppi laiturilla. - Kuva: Annika

1. maailmansodan aikana rakennettu venäläistalo. - Kuva: Annika

Utön uudempi kirkko, joka on rakennettu huonojalkaisia ajatellen. - Kuva: Annika

Bönehuset lämpiää kahdella hiiliuunilla, joissa ei ole piippua. - Kuva: Pera

Kaarinan koululaiset opettajineen pitivät leirikoulua telttailemalla Utössä samaan aikaan kuin majakkaseuralaiset olivat saaressa. Telttapaikka oli kivivallin suojassa, jolloin lounaistuuli ei pyyhkinyt telttaa vaan meni sen yli. Saareen oli tullut samalla laivalla teurastaja, joka teurasti muutaman pässin saarella. Teurastaja antoi pässien kivekset koululaisille, joiden tehtävänä oli tehdä niistä ruokaa. En tiedä kuinka mahtoivat onnistua tai maistua.

Kaarinan koululaisia telttaretkellä Utössä. - Kuva Pera

Vanhaa jääkauden aikaista kivivallia. - Kuva Pera

Ennen majakkaan nousua Hanna piti ryhmäläisille luennon majakan historiasta ulkona. Samalla kertoili sääntöjä mitä sisällä täytyy noudattaa.

Ryhmäkuva ennen majakkaan nousua. - Kuva Angela

Utön kylää majakantornista kuvattuna. - Kuva Pera

Altin kolmas retki vei Kesnäsin kärkeen, jonne Draken haaksirikkoutui. Siellä on muistomerkki tapahtumasta. Sinne tuodaan kynttilöitä, lyhtyjä ja seppeleitä aika ajoin. Kuvassa näkyvän muistomerkin takana olevalle pienelle luodolle osa haaksirikkoutuneista selvisivät, mutta noin parin sadan metrin matkaa luodolta saarelle he eivät voineet ylittää, sillä merenkäynti oli liian kova.

Muistomerkki Drakenin haaksirikosta. - Kuva Annika

On hienoa, että graffititaiteilijat ovat löytäneet myös bunkkerit, sillä taideteokset ovat todella säänsuojassa.

Kuvitus vanhasta bunkkerista. - Kuva: Outi

Tuulen alkaessa yltyä piti lähteä majakkaa ja majoitusta kohden. Majakassa tarjottava iltapala oli odottamassa parin tunnin päästä.

Majakka Kesnäsistä päin, kun tuuli alkoi yltyä. - Kuva: Pera

60-luvulla Torsholmin hylky näytti vielä laivalta, mutta nykyään siitä on kovin vähän jäljellä.

Torsholmin hylyn jäänteet nykypäivänä. - Kuva: Pera

Sen jälkeen, kun oli nautittu iltapalaa majakan juhlatilassa, Altti kertoili mitä meidän pitäisi nähdä seuraavana päivänä paluumatkan aikana.

Altti pitää infoa siitä, mitä piti tulla sunnuntain paluumatkalle. - Kuva: Pera

M/S Eivor joutui palaamaan satamaan sunnuntaina aamulla rikkoutuneen peräluukun korjausta varten. Me jouduimme vaihtamaan tavaramme M/S Aspöhön. Olipahan liukas vaihto ja samalla värikäs kaikilta osiltaan.

M/S Aspö ja luotsiveneet laiturissa. - Kuva Pera

Kiitos kaikille retkellä olleille, sillä teitte retkestä ikimuistoisen. Samalla tuli juhlittua Hillen ja minun syntymäpäiviä majakalla.

Teksti: Pera