Marraskuun 20. päivä valkeni Helsingissä kirpeänä, aurinkoisena pakkaspäivänä. Suomen Majakkaseuran aktiivit lähtivät eri puolilta pääkaupunkiseutua, kaukaisimmat Porista asti, kohti Helsingin Hietalahtea ja Ravintola Salvea, jonne oli sovittu treffit. Tunti ennen suunniteltua merelle lähtöä Virosta työntynyt saderintama alkoi pyryttää lunta Helsingin rannoilla.

Lumisateesta sisuuntuneet majakkaseuralaiset kapusivat klo 12 Hietalahden altaan laiturissa odottaneeseen taksiveneeseen. Kippari käänsi keulan etelään ja matka Harmajan majakalle alkoi. Näkyvyys oli paikoitellen vain parikymmentä metriä lumisateen piiskatessa lähes vaakasuoraan tuulilasiin, mutta elektronisten navigointilaitteiden avulla matkanteko sujui turvallisesti. 40 minuutin kyntämisen jälkeen Harmaja kohosi 25 majakkaseuralaisen edessä.

Finnpilotin ja Merenkulkulaitoksen Suomenlahden piirin suosiollisella avustuksella majakkaseura sai luvan rantautua Harmajan luotsilaituriin ja vierailla majakassa. Kun alus oli kiinni laiturissa, sukelsivat majakkaseuralaiset lumisateeseen ja kohti majakkaa. Oppaana toiminut Pekka Väisänen jakoi ryhmän kahteen. Toinen ryhmä lähti majakkaan, toinen jäi kuvaamaan jouluista maisemaa ja majakkaa eri kuvakulmista.

Majakan sisällä tutustuttiin majakan rakennustekniikkaan, joka onkin erikoinen. Harmajan rautainen yläosa rakennettiin 1883, mutta vuonna 1900 sen alle rakennettiin seitsemän metriä korkea graniittinen jalusta! Lopuksi kapusimme loistokojuun, joka on rakennettu vuonna 2000 alkuperäisten piirustusten mukaan. Tuolloin päästiin eroon hirveästä 1950-luvun loistokojusta. Valolaite oli alkuperäinen vuodelta 1883, made in France.

Ylhäällä majakassa ihailtiin Harmajan majakan valoa, joka lumisateen aiheuttaman hämäryyden ansiosta vilkkui keskellä päivää. Useimmat kävivät vielä ihastelemassa valoa ja maisemaa ulkoterassilla. Juhlan tuntua käyntiin toi se, että mukana oli myös kunniapuheenjohtaja Seppo Laurell, jonka ansiosta Harmajankin vaiheet siirtyvät jälkipolville.

Paluumatka aloitettiin tunnin visiitin jälkeen ehkä hieman märkinä, mutta hyvin tyytyväisinä elämykseen, johon lumisade toi lopulta mainion mausteensa. Se muistutti olosuhteista joissa merenkulkijat työtään tekevät. Useimmille tarttui mainioita talvisia kuvia Harmajasta kameran muistikortille.

Hienosti alkanutt päivää jatkettiin Pakilassa Majakkaseuran pikkujouluissa. Juhlissa katsottiin mm. juuri valmistunut videofilmi Majakkaseuran Viron-matkasta. Ehkä näemme näillä sivuilla myöhemmin parhaita paloja videosta. (PV)

Kuvat: Tommi Heinonen ja Pekka Väisänen