Vierailimme Säpissä Ari Salon kutsumana 19.-22.9.2003. Retkellä oli mukana lisäkseni Petri Heinäaro ja tuore jäsenemme Juho Reponen. Venematkan pääsimme Ari Salon ja Heikki Helteen veneillä. Normaalisti saarelle pääsee kalastajan kyydillä ellei ole omaa venettä. Hän veloittaa edestakaisesta matkasta yhteensä 100€, mutta koska saarella käy jatkuvasti lintumiehiä ja metsästysseuralaisia ja veneeseen mahtuu 11henkeä, ei kustannukset nouse huimiin lukemiin. Matka kesti 1,5h Porin Uniluodosta. Meri keikutti mukavasti, vaikkei tuuli ollut kova. Sattui vaan tuulemaan sellaisesta suunnasta että lähisaaret eivät tarjonneet suojaa merenkäynniltä. Heikki kertoi meille miten merta luetaan. Minulle se oli aivan uutta.

Laituri oli hyvässä kunnossa. Samoin laiturikoppi. Heikki oli kunnostanut sumumerkinantokopin edelliskesänä. Se sijaitsee rannassa lähellä laituria. Laiturikopin seinään ripustettiin kyltti jossa toivotettiin tervetulleeksi Säppiin ja todettiin majakan olevan auki. Laiturilta majakkapihaan johti polku, jonka varteen oli tehty vanhasta puhelinkopista huussi vierailijoita varten. Pihamiljöö oli säilynyt hyvin alkuperäisessä asussaan. Vanhasta majakkamestarin navetasta oli tosin enää kivijalka jäljellä.

Saimme majoittua majakkamestarin ja vanhemman majakanvartijan taloon. Talo on Säppi 2000Ry:n vuokraamana tällä hetkellä. Vuokrasopimus on voimassa vuoteen 2005 asti. Meille annettiin käyttöön vanha radiohuone, josta oli revitty pois pinkopahvit tapetteineen. Katon rajasta näkyi vielä vanhojen tapettien palasia. Muuten talo oli kunnostettu/ maalattu ja laitettu kuntoon. Osittain Säppi 2000 Ry:n toimesta, osittain luotsien, jotka majoittivat rakennusta ennen yhdistystä. Radiohuoneen päädyn eteinen oli alkuperäisessä asussaan. Toivon sen säilyvän sellaisenaan. Heikki Helteen mukaan tapetti on alkuperäinen eli vuodelta 1873. Kävin tietysti majakassa. Sisälle mentäessä oli sekä suomeksi että ruotsiksi kyltti jossa muistutettiin jokaisen kiipeävän majakkaan omalla vastuullaan. Lisäksi sieltä löytyi lipas johon sai jättää lahjoituksen Säppi 2000 Ry:lle. Varat käytetään vakuutusmaksuihin. Missään muualla ei saarella rahastetakaan. Seuran vuokrasopimuksessa lukee etteivät he saa vuokrata tiloja eteenpäin. Vierailijat ovat saaneet majoittua pihan aittarakennukseen, josta yksi osa on majakkaväen, yksi lintuväen, yksi metsästysseuran ja yksi varastokäytössä. Saarelle ei ole rantautumisrajoituksia ja majakalla onkin vieraillut tänä kesänä jo 1500 vierasta.

Majakka oli hyvässä kunnossa. Heillä on tapana pitää ovet sekä ylhäältä että alhaalta auki kun ovat itse paikalla. Kun he eivät ole paikalla ulko-ovesta löytyy Säpin historiatietojen lisäksi puhelinnumero, josta tavoittaa Ari Salon. Hän kertoo mistä avaimet löytyvät. Majakkaan pääsee siis vaikka isäntäväki ei ole itse paikalla. Portaat olivat puupäällysteiset ja niistä joistakin huomasi että vesi oli päässyt jossain vaiheessa tekemään tekosiaan. Ei kuitenkaan niin että siellä olisi ollut vaarallista liikkua. Juhlavuoden kunniaksi on huippuun pystytetty lipputanko, jossa liehuikin lippu molempina päivinä siellä ollessamme. Loistona toimi Sabikin loisto. Minua jäi vähän harmittamaan kun siellä ei ollut alkuperäistä linssiä enää. Heikki muisteli aikaa jolloin se oli vielä ollut. Valo oli kuulemma valaissut koko pihan. Olisikohan vanhaa linssiä mahdollisuus saada enää omalle paikalleen? Suuri työ se ainakin olisi, mutta jos minulta kysytään, sen arvoinen : )