suomeksipå svenskain english
 


Olipahan hieno reissu. 32 majakkaseuralaista, 8 autokuntaa, starttasi 26.7. liikkeelle Pariisista Charles de Gaullen lentokentältä kohti rannikkoa. Normandian maihinnousun historia näkyi ja herätti tunteita reitin varrella, ranskalaisten kylien kukkaloisto häikäisi ja lukuisat boulangeriet houkuttelivat pikkupysähdyksiin. Vuoroveden vaihtelut olivat vaikuttavia ja suunniteltu uintireissu jäi helposti väliin, kun vesi oli paennut rannasta.

Calvadosalueella maisteltiin luonnollisesti calvadosia. Saint-Michelin luostarisaari osui reitin varrelle ja kuului nähtävyyksiin, joita ei voinut sivuuttaa. Cherbourgissa todellakin tarvittiin sateenvarjoja!

Yksi autokunta teki oman päiväretken Bretagnen kuuluisalle myrskymajakkasaarelle Ouessantille. Päivät venyivät helposti pitkiksi, koska nähtävää oli todella paljon. Retkeilymajoissa ehdittiin aamuin illoin vaihtaa kuulumisia ja jakaa kokemuksia.

Autot palautettiin 31.7. aamulla Roscoffin satamaan, josta matka jatkui suomalaisvalmisteisella laivalla Plymouthiin. Kanaalin toisella puolella olivat uudet haasteet edessä kun joutui ajamaan niin sanotusti väärällä puolella. Tämä oli monelle kuljettajalle ensimmäinen kerta. Tiet olivat paikoin todella kapeita ja tällöin toivoi, että olisi saanut hieman pienemmän vuokra-auton. Pahimmilta kolhuilta onneksi vältyttiin

Englannin etelärannikon maisemat ihastuttivat. Portsmouthissa merenkulun historia oli käsin kosketeltavissa ja merimuseossa olisi ollut houkuttelevaa käydä. Stonehengessä käytiin kiertämässä kivikehää ja paikka taisi jäädä edelleen mysteeriksi. Paljon jäi näkemättä, mutta paljon myös nähtiin ennen kuin viimeiset autot palautettiin Lontooseen 5.8. Matkaohjelmassa oli lähes 50 majakkaa, kuvien myötä matkan tunnelmiin.


Ensimmäinen kohteemme oli Cap d´Antiferin majakka. Alhaalla Cap de la Hèven majakka. Le Havren arkkitehtuuriakin pääsimme ihailemaan.


Ylhäällä Ouistrehamin majakka. Alhaalla Port-en-Bessinin Madonnamajakka. Sodanaikainen muistomerkki sijaitsi upealla paikalla majakan yläpuolella!


Maailman kolmanneksi korkein kivimajakka Gatteville. Pikkukuvassa Cap Lévin majakka.


Auringonlaskun aikaan Cap Fréhelin majakalla. Ei hullummat maisemat.


Bodicin avaruussukkulaa muistuttava majakka. Pikkukuvassa Kerprigentin majakka - kaunis portti!


”Côte de Granit Rose” on hyvin erityinen rantakaistale Bretagnessa. Kuvassa Mean Ruzin majakka alueen hienoine kivimuodostelmineen.

Beg Legerin majakka ja upea Saint Mathieu, jonka tornissa nähtiin matkalla myös kihlautuminen. Onnittelut vielä Riikalle ja Markulle!

Vierailu Ouessantin myrskymajakkasaarella oli elämys. Majakkamuseo on ehdottomasti vierailun arvoinen.


Lauttamatkalla Ouessantilta Brestiin näimme mm. Saint Mathieun ja Le Petit Minoun majakat mereltä käsin. Maailman korkeinta kivimajakkaa Ile Viergeä kiiruhdimme vielä ihailemaan etäältä iltahämärissä ennen ajoa Roscoffiin.


Kanaali ylitetty ja ryhmä koossa Plymouthin satamassa. Autojen noudon jälkeen suunnattiin Eddystonen vanhalle majakalle.


Pendeenin majakka ja St Ivesin satamamajakka. St Ives näytti olevan surffaajien suosiossa.


Lizardin majakalla saimme perusteellisen esittelyn. Oikealla alhaalla Trevose Head.
Kuvat: Pekka Väisänen

Pari autokuntaa lähti ennalta hankalaksi uskotun matkan päähän Start Pointin majakalle. Kuulemma kyllä kannatti!

Portland Billin vanha ja uudempi majakka sekä Haslar Marina majakkalaiva Portsmouthissa.


Upea satamakaupunki Portsmouth ja South Sea Castlen majakka.

Maalauksellinen Anvil Point. Siellä olisi mukava vaikka yöpyä. Alhaalla Ramsgaten vanha satamamajakka.

Tunnelmasta toiseen. Vaikuttava Beachy Head majakoineen ja todella erikoinen majakkamiljöö Dungeness atomivoimalan vieressä.

South Forelandin majakka. Alhaalla North Forelandin majakka sekä majapaikkamme Margaten satamamajakka aamulla laskuveden aikaan.

Margatesta matka jatkui kohti Lontoota, jossa osa vietti vielä päivän pari reissun päätteeksi. Ja pitihän Lontooseen ajettaessa käväistä vielä Canterburyn katedraalissakin…..

Kiitos kaikille mukana olleille. Mahtava porukka, uusia ystävyyksiä. Kannattaa lähteä majakoille! Erityiskiitokset Eero Hämäläiselle mittavasta valmistelutyöstä matkan onnistumiseksi ja tietysti matkanjohtajana toimineelle Pekka Väisäselle.

Teksti ja kuvat: Sari Nuotio