suomeksipå svenskain english
 

Pohjois-Viron rannikolle suuntautuvan majakkamatkamme pääkohde jäi tällä kertaa näkemättä. Kovan merenkäynnin vuoksi kuljetusta Viinistusta Mohnin saarelle ei voitu järjestää. Tyydyimme siis katselemaan Mohnin majakkaa etäältä aivan rannassa sijaitsevan hotellimme parvekkeilta ja käytimme enemmän aikaa muilla kohteilla kiertelyyn. Viron lähihistoria on mielenkiintoinen ja tutustumiskohteita riittää.Nämä kaksi majakkaa muistuttavat aika lailla toisiaan. Ihasalun majakka sijaitsee kauniissa niemennokassa. Vergin majakan läheisyydestä löytyi vanhoja sodanaikaisia ampumapaikkoja.Käsmussa toimi vuosina 1884–1931 Viron merenkulkukoulu. Nykyään sen tiloissa on persoonallinen yksityinen merimuseo, johon kävimme tutustumassa. Sen välittömässä läheisyydessä on pieni valkoinen puumajakka vuodelta 1892.
Haran vanha neuvostoaikainen sotasatama toimi salaisena sukellusvenetukikohtana. Se on jo aika rauniona, mutta varsin vaikuttava ja kuvauksellinen paikka.
Jumindassa on kaunis kivinen ranta ja kapea korkea majakka. Ylhäällä tuulessa todella tunsi majakan huojuvan. Jumindan edustalla koettiin Tallinnan evakuoinnissa elokuussa 1941 maailmanhistorian suurin miinatuho, kun 68 alusta ajoi saksalaisten ja suomalaisten laskemaan miinakenttään kohtalokkain seurauksin. Rantaan on pystytetty muistomerkki menetetyille laivoille ja 16 000 hukkuneelle neuvostosotilaalle ja virolaiselle siviilille.
Tallinnassa pysähdyimme kuvaamaan vakiokohteet Tallinnan alemman ja ylemmän majakan. Ajelimme myös linja-autolla lenkin Piritan niemenkärjessä ja käväisimme kirkkaanpunaisella Viimsin majakalla. Sen ympäristöön on noussut aivan uusi asutusalue. Ennen Tallinnan hotelliin majoittumista kävimme vielä Suurupi ylempi- majakalla, jossa paikallinen hääseurue oli juuri vierailulla ja ottamassa hääkuvia. Sunnuntaina ennen paluuta oli mahdollisuus tutustua Tallinnan uuteen toukokuussa avattuun merimuseoon.

Kiitokset Altille matkanjärjestelyistä - tapaamisiin majakoilla!

Teksti ja kuvat: Sari Nuotio