Sunnuntaina 27.2. Majakkaseuralaiset vierailivat Hailuodossa Marjaniemen majakalla.

Marjaniemen majakka, luotsiasema ja kalastajakylä sijaitsevat Hailuodon saaren länsikärjessä. Hailuoto on n. 7 km lauttamatkan päässä mantereesta. Saaren ensimmäisten osien arvioidaan nousseen merestä n. 1700 vuotta sitten. Maannousun jatkuessa Hailuoto kasvaa aikanaan kiinni mantereeseen. Nykyään Marjaniemen maisemaa hallitsevat 1872 rakennettu majakka ja korkeat ekosähköä tuottavat tuulimyllyt.

1950-luvulla Marjaniemen maisemat olivat erilaiset. Kuvassa olkikattoisten kalamajojen idylliä ja Hailuodon hallitsevaa hiekkamaaperää. Kuva on Eino Merilän kokoelmista.

Marjaniemessä on ollut tunnusmajakka ja luotsitoimintaa jo 1700-luvun lopulta lähtien. Kuvan rakennukset ovat vähän tuoreempia. Majakan huipulta aukenivat hienot talvimaisemat.

Sunnuntaipäivä oli loistavan aurinkoinen, mutta 15 asteen pakkanen ja 15 m/s pohjoistuuli tekivät ilmasta hyytävän kylmän. Luotsien on päästävä laivaan ympäri vuoden kelissä kuin kelissä. Kuvassa luotsien hydrokopteri lähdössä työtehtäviin.

Luotsikutterit Marjaniemen rannassa.

Kuvan ”majakkamiehet” Seppo Laurell (oikealla) ja Pekka Väisänen ovat käyneet kaikilla Axel Hampus Dahlströmin ”sisarmajakoilla”; Marjaniemi, Säppi (Porin edustalla) ja Laatokan Hanhipaasi. Dahlströmin piirtämä Sälskärin majakka, Ahvenanmaan pohjoispuolella, poikkeaa hieman näistä kolmesta.

Osa meistä teki paluumatkan Hailuodon ”epävirallista” jäätietä pitkin ja Altti Holmroos haastatteli Pekkaa suorassa Radio Majakan (89,0 MHz) lähetyksessä tuulisella jäällä.

Jos ovat saaristo ja majakat mieluisia käyntikohteita kesällä, niin kyllä talvimatkoissa on aina jotain erityistä eksotiikkaa. Viikonloppumatkamme oli mieliin painuva ja kaikin puolin onnistunut. Oli mukava kerrata viikonlopun tapahtumia junassa paluumatkalla ja tietysti suunnitella jo seuraavaa matkaa ….

Kiitokset onnistuneesta matkasta yhteistyökumppaneillemme Raahen Kaupungille, Merenkulkulaitokselle ja Luotsilaitokselle. Erityisen kiitoksen ansaitsee aktiivijäsenemme Jouko Turunen, joka oli nähnyt vaivaa järjestelyissä ja uhrasi viikonloppunsa, kylläkin hienon asian puolesta.

Teksti ja kuvat: Petri Porkola