suomeksipå svenskain english
 


Kansainvälinen majakkapäivä 22.8.2004 oli sopiva ajankohta tehdä ensimmäinen yleisöristeily Söderskärin majakalle. Aamulla pienessä tihkusateessa vajaat 50 innostunutta majakkaharrastajaa nousivat Marival 2 risteilyalukseen Kauppatorin rannassa.

Ensimmäiset puolitoistatuntia matka taittui rauhallisesti ihastellen Helsingin sisäsaaristoa ja viimeisen puoli tuntia päästiin todentuntuisesti kokemaan kuinka kaukana merellä Soderskärin majakka on. Aallot pärskähtivät aluksen keulan yli ja kahvikupit eivät pysyneet pöydillä, mutta matkalaisten mielestä tälläinen kuului asiaan ja loi tunnelmaa.

Rantautuminen oli helppoa, mikä ei ole ollenkaan itsestäänselvyys useimmille majakkasaarille. Söderskäriin on rakennettu uusi tukeva vesibusseille soveltuva laituri.

Laiturilla meitä oli vastassa toinen majakan uusista omistajista, rakennusmestari Ari Laamanen, ja vaellettuamme lyhyen matkan merkittyä polkua, joka kiemurteli pitkin silokallioita, meitä odotti majakan ovella toinen omistajista, arkkitehti Sebastian Lönnqvist.

Pienissä viidentoista hengen ryhmissä kiipesimme majakkaan. Jokaisella tasanteella kuulimme omistajien kertomana mielenkiintoisia tarinoita majakan menneisyydestä ja tulevaisuuden suunnitelmista.


Majakka on ollut vuoden Laamasen ja Lönnqvistin omistuksessa. Rantaan oli rakennettu uusi laituri ja majakan juurelle siisti puucee. Itse majakan kunnostus oli aloitettu vesikaton korjaamisella. Myös ikkunankarmit oli uusittu kokonaan. Nyt ei vesi pääse enää sisään.

Seuraava korjauskohde onkin sitten isompi. Majakkaa oli aikoinaan tuettu rautakiskoilla ja vanteilla, jotka on peitetty betonilla. Nyt nämä raudat ovat ruostuneet ja betoni putoilee maahan ruostuneiden rautojen päältä ja vierestä.


Majakalla oli myynnissä kahvia ja pientä purtavaa sekä korjaustyön tukemiseksi erilaisia majakkaan liittyviä tuotteita pinssistä t-paitoihin ja fleecepuseroihin.

Kirjoissa kerrotaan, että säänvaihtelut ovat merellä nopeita, retkipäivämme todisti tämän väitteen oikeaksi. Kun saavuimme oli pilvistä, yhtäkkiä taivas repesi ja aurinko alkoi paistaa, mutta aivan yhtä nopeasti retken lopulla alkoi sataa aivan kaatamalla ja kaikkien rakennusten räystäänaluset täyttyivät sadetta pakoilevista vierailijoista.

Kotiinpaluu sujui alun myrskyosuuden jälkeen leppoisasti lohikeittoa syöden. Matkalaiset vaikuttivat hyvin tyytyväisiltä. Marival 2 teki päivän mittaan myös matkan Vuosaaresta Söderskäriin ja vei vielä illansuussa muutaman innokkaan Kauppatorilta Söderskäriin. Yhteensä kyytiläisiä kertyi ensimmäisenä risteilypäivänä liki sata. Lisää väkeä tuli Porvoon Pellingistä taksiveneellä. Kaikkiaan Söderskärissä kävi päivän aikana noin 150 ihmistä.

”Ensi vuonna uudestaan.”


Teksti: Tommi Heinonen