Kansainvälisen majakkapäivän sää suosi eri kohteita kovin epätasa-arvoisesti.
Toisten jännittäessä muille majakkasaarille pääsyä, nautittiin Hangossa aurinkoisesta ja täydellisen kauniista loppukesän ilmasta. Hankohan on Suomen etelä, joten se ehkä selittää asian.

Russarön majakkasaari on normaalisti suljettu alue, jota isännöi Puolustusvoimat. Erillisellä luvalla, kapteeni R. Wunschin, saimme kuitenkin järjestää tällä kauniille ja tuntemattomalle saarelle majakkaretken.
Kansainvälisen majakkapäivän tarkoitushan on avata yleisölle niitä majakoita, joihin pääseminen on tavallisesti vaikeaa tai jopa mahdotonta.

Kiinnostus sekä saarta että retkeä kohtaan oli vilkasta, ja majakkaseuran matkavastaava saikin tiedusteluja päivästä n. 130 henkilöltä, joista 120 pääsi lähtemään mukaan retkelle.

Yhteistyökumppani Hangossa oli HK-Service, jonka mukavalla vesibussilla pääsimme turvallisesti ja helposti saaren rantaan. Satamassa meitä oli vastassa linnakkeen päällikkö ja joukko sotapoliiseja, joiden tehtävänä oli katsoa ettei innokas joukkomme eksy oikealta polulta.

Perillä odottivat Merenkulkulaitoksen eli Suomenlahden merenkulkupiirin miehet, väylämestari Jyrki Lastunen ja väylänhoitaja Micke Sjöberg, jotka tutustuttivat vieraita majakan saloihin.

Russarön majakka on nykymuodossaan hurmannut suomalaisia jo 1800-luvulta.
Ja nyt Hangon silmän pauloihin joutuneisiin voidaan varmasti laskea 120 uutta ihailijaa.
Majakka on pieni ja sympaattinen. Ymmärrystä ja reipasta retkimieltä tarvittiin kun majakan loistokojun pienen pikkuruisesta aukosta saatiin menemään kaikki innokkaat majakkafanit, ja vielä jopa jotakuinkin aikataulussa.

Kiitos täydellisestä majakkapäivästä Puolustusvoimille, HK-Servicelle, Merenkulkulaitokselle, mukaville majakkaretkeläisille ja majakkaseuran reippaille talkoolaisille.
Majakan juurella saatoimme vaan todeta, että mikään ei ole niin hieno kuin majakat, paitsi tietysti muut majakat!

Teksti: Katriina Bildjuschkin