Suomen Majakkaseuran retkiryhmä Sälgrundilla

Länsi-Suomen majakat Porin-Kaskisten ympäristössä tarjoavat kompaktin tilaisuuden tutustua neljään hienoon, historialliseen majakkaan. Majakkaseurassa tämä havaittiin keväällä ja niinpä kesän 2004 ensimmäinen matka päätettiin tehdä Kallon, Säpin, Yttergrundin ja Sälgrundin majakalle. Parempaa majakkaryvästä tuskin Suomesta löytyy, saattoi 23-henkinen majakkaseuran testiryhmä todeta matkansa päätteeksi.

Majakkaseuralaiset kokoontuivat perjantai-iltana 11. kesäkuuta Kallon majakalle Porin Mäntyluotoon. Merenkulkupiirin ystävällisellä avustuksella pääsimme tutustumaan Kallon pienen majakan torniin. Yli satavuotias puurakennuksen päätyyn rakennettu rautatorni kiehtoi persoonallisuudellaan. Ulkoapäin moniulotteinen rautatorni on hyvin kuvauksellinen, ja sen symbioosi punaisen puurakennuksen kanssa tekee kokonaisuudesta erikoisen, kauniin ja hyvin sympaattisen. Kallo on Suomen vierailuimpia majakoita, koska se on Marjaniemen majakan ohella ainoa, johon voi ajaa autolla viereen.

Majakkaseura siirtyi tämän jälkeen kylpylähotelli Yyteriin pitämään jäseniltaa, jossa mm. avattiin juhlallisesti nämä hienot, Sami Pylvänäisen ja Jussi Leppäsen yhteistyönä syntyneet nettisivut. Jäsenilta sujui rattoisasti, ja seuraavana aamuna jäsenet olivat pirteinä Reposaaren satamassa valmiina lähtemään paikallisen meripelastusyhdistyksen kyydillä Säppiin.

Sankasta sumusta huolimatta Säppiin päästiin turvallisesti. Meitä vastassa oli Säpin majakan aukiolosta huolehtivan Säppi 2000 -yhdistyksen puuhamiehet. He toivottivat "aatetoverit" sydämellisesti tervetulleiksi, olivatpa laittaneet jopa lohi- ja siikavoileipiä ja kahvia.

Säpin majakkamiljöö on yksi hienoimmista Suomessa. Lähes kaikki alkuperäiset rakennukset ovat säilyneet Majakkaseuralaisten poistuessa sumuisesta Säpistä oli laituriin kiinnittymässä kaksikin isoa venettä. Säppi on suosittu retkikohde, mutta valitettavasti sinne ei vielä ole säännöllistä reittiliikennettä. Säpin majakkatornin aukiolosta voi tiedustella Säppi 2000-yhdistyksestä Ari Salolta p. 0400-253171. Yhdistys kerää majakan aukipitämisestä vapaaehtoista sisäänpääsymaksu.

Säppi 2000:n puheenjohtaja Ari Salo ja majakkaseuran Katriina Bildjuschkin keskustelemassa.

Seuraava etappi oli Yttergrund, jonne Reposaaresta kertyy automatkaa noin 90 kilometriä. Majakalle pääsee – mikäli onnistuu hankkimaan venekyydin, Kristiinankaupunkiin kuuluvan Siipyyn Fladasta. Yttergrundiin ei ole säännöllistä liikennettä. Olimme tilanneet paikallisen kuljetuksen monen mutkan kautta. Saari sijaitsee lähellä mannerta, mutta ilman omaa venettä majakalle on hyvin vaikea päästä. Näin Suomen majakoiden eliittiin kuuluva 41-metrinen rautajättiläinen saa elellä omassa rauhassaan. Mereltä käsin majakalla on helpompi vierailla, tosin rannikon runsaat kalaverkot voivat hankaloittaa lähestymistä.

Yttergrund on halkaisijaltaan Suomen oloissa jättiläismäinen majakka. Koko sen sisus yläkerran vahtikopin sisustusta lukuunottamatta on rautaa. Majakan rakenteet ovat ulkoa ja sisältä niin hyvin pidetty, että majakka vaikuttaa teknisesti uudelta. Majakan huipulla on linssistö kahdessa kerroksessa. Näkymät avomerellä ovat erinomaiset. Tuulessa majakkatorni huojuu, mutta huolellisesti tehty torni kestää.

Yttergrundin majakka teki retken majakoista matkaseuralaisiin suurimman vaikutuksen. Seisoimme majakan juurella ylöspäin tuijottaen tuntien suurta kunnioitusta menneiden polvien työtä kohtaan.

Matka jatkui Kaskisiin kaupungin kalasatamaan. Sieltä ystävällinen chartervenekuljettaja (06-3521200, 041-4429093) kuljetti majakkaseuralaiset edullisesti vastapäiseen Sälgrundiin. Venematka kestää vain 5-10 minuuttia. Säännöllistä liikennettä ei ole, mutta jo 5-6 henkilön ryhmille reissua voi suositella.

Sälgrundin satamasta on 800 metrin kävelymatka kapeaa tietä majakalle. Majakkamiljöö koostuu majakasta, varastosta, parista pienestä asuinrakennuksesta sekä suuresta luotsiasemarakennuksesta, jota kunnostetaan parhaillaan. Tulevaisuudessa ryhmät voivat todennäköisesti vuokrata tiloja suuresta luotsirakennuksesta – merinäköalalla luonnollisesti.

Sälgrundin majakkamiljöö on lajissaan hienoimpia Suomessa. Toisin kuin esimerkiksi Säpissä meri on näkyvissä ja vierellä. Majakka seisoo ylväänä meren äärellä luotsirakennusta vastapäätä. Majakan valo näyttää yöllä pysyvän ”paikallaan”, mikä tekee siitä helpon kuvattavan yöllä. Ympärillä kuuluu meren kohina. Sälgrund kutsuu rauhoittumaan. Kokonaisuuteen kuuluu hyvä sauna, ja lähellä on myös uimiseen sopiva suojainen merenlahti.

Elämyksenä Sälgrund oli matkan ehdoton ykkönen. Majakan valo syttyi kesäkuun alkupuolella klo 23 illalla ja sammui klo 04 aamulla. Pohjanlahden merenkulkupiiri on pitänyt niin 129-vuotiaan Sälgrundin kuin 112-vuotiaan Ytterdrundinkin erittäin hyvässä kunnossa.

Sälgrundista voi tulla Kaskisten kaupungille matkailuvaltti. Ainakin kaupunki kerää ehdottomasti tyylipisteet majakkamiljöön kunnostamisponnistuksistaan. Suomen pienin kaupunki on kunnostanut majakkamiljöön rakennuksia, jotka vielä muutama vuosi sitten olivat hyvin ränsistyneitä. Luotsiasemasta tulee kunnostettuna mainio keskus erilaisille toiminnoille majakkasaarella. Kymmenen pistettä Suomen Majakkaseuralta!