Suomen Majakkaseuran toinen kotimaan matka suuntautui lokakuussa 2003 Kylmäpihlajan majakalle Raumalle. Majakka valittiin kohteeksi paitsi sen komean ulkomuodon ja kiinnostavan sijainnin takia myös siksi, että se on yksi ensimmäisistä matkailukäyttöön otetuista majakoista.

Kylmäpihlaja on myös yksi harvoista kuntien omistukseen siirtyneistä suurista merimerkeistä ja alan rakennuksista. Rauman kaupunki osti majakan valtiolta vuoden 2000 joulukuussa. Kaupunki on vuokrannut majakan yrittäjälle, joka pitää suuressa majakka-luotsiasemarakennuksessa hotelli-ravintolaa.

Majakkaseuran ryhmä halusi tutustua majakan matkailukäyttöön paikan päällä. Kuljetus oli järjestetty asiallisesti Rauman venesatamasta. Sesongin aikana saarelle on päivittäinen veneyhteys venesatamasta.

Kylmäpihlajan majakalla voi viettää viihtyisissä kahden hengen tornihuoneissa vaikka sapattiloman! Hotellista on saatavissa täysihoito.Huonekohtaisten mukavuuksien lisäksi hotellissa on myös tilava, viihtyisä sauna, jossa luotsit vielä muutama vuosi sitten saunoivat työn hiet pois.Luotsit poistuivat saarelta vuonna 2000.

Kylmäpihlajan luotsiasema rakennettiin 1953. Rakennukseen tuli komea torni, jossa sijaitsi luotsien huoneiden lisäksi tähystyshuone, ja sen yläpuolella majakan loistokoju. Nämä kaikki ovat jäljellä tänä päivänäkin. Tiloihin voi tutustua henkilökunnan luvalla.

Kylmäpihlajaan vuonna 2002 tehdyssä pienessä kappelissa on seinällä pienehkö Suomen lippu. Se on Kylmäpihlajan luotsiaseman luotsiveneestä, joka upposi merellä tammikuussa 1969. Onnettomuudessa hukkui luotsi ja kutterinkuljettaja.

Seuran retken aikana tyrnipensaat loistivat oranssisina. Saarella oli seuran jäsenten lisäksi muutama lintuharrastaja. Saari onkin hyvä lintumuuton tarkkailupaikka. Saarella vierailee myös paljon yritysryhmiä kokouksia pitäen.

Karlssonin yrittäjäperhe pitää hotelli-ravintolaa saarella tänä vuonna kolmatta kesäkautta. Rauman kaupunki turvaa toimintaa pitämällä rakennukset kunnossa.

Majakkahistorian lisäksi pieni saari tarjoaa kauniit merimaisemat ja hienon luonnon.

Kylmäpihlajan saarelta on näköyhteys Rauman alueen toiseen arvokkaaseen majakkaan, Santakarin pookiin. Se rakennettiin 1857 heti Oolannin sodan jälkeen jolloin merimerkit rikottiin, jotta vihollinen ei löytäisi turvallisia reittejä satamiin. Tämän puisen pookin Rauman kaupunki kunnosti 1997.

Majakkaseura sai etuoikeuden tutustua 11.6. 2004 avattavaan Rauman Merimuseon tiloihin ja kokoelmiin. Komeat kokoelmat ja tilat saivat matkan osanottajilta varauksettomat kehut.

Kylmäpihlajan majakalla vietettiin 3.6.2004 pienimuotoinen muistelutapahtuma, sillä majakka aloitti toimintansa 50- vuotta sitten. Silloin uudenvuoden päivänä Rauman edustan luotsilaiva lopetti toimintansa ja luotsit siirtyivät uuteen majakkaan ja luotsiasemaan.

Tilaisuuteen on erityisesti kutsuttu kaikki elossa olevat asemalla vakinaisesti työskennelleet henkilöt. Samalla avataan matkailukausi 2004 ja toivotaan viimevuotisen kävijämäärän 10 000 ylittyvän kauden aikana.