Peran ja Peten retki Haapasaaren alkoi perjantaina Otavan aamuvuorolla, joka lähti Luotsi-Kuusisesta klo 9:15. Pera pääsi matkan ajaksi komentosillalle.

Otavan komentosilta.

Väylällä oli näinkin kapeita paikkoja, heti Kuutsalon ohituksen jälkeen.

Ruotsinsalmen kapeikko

Yhteysalus Otava ajoi poikkeuksellisesti Kirkonmaan itäpuolelta, koska aallokko oli kohtalaisen kova alkuviikon ja edellispäivän kovien lounaistuulien jälkeen. Aallokko nousi varsin korkeaksi Kirkonmaan jälkeen, kun alus tuli Kirkonmaan selän aukkoon.

Tyrsky

Matkalla Haapasaareen Otava ohitti Merikarin pookin.

Merikarin pooki.

Matka Haapasaareen kestää yhteysaluksella noin kaksi tuntia. Haapasaari näkyy jo noin kymmenen kilometrin päästä, heti kun päästään Kirkonmaan ohi.

Haapasaari mereltä

Pera ja Pete kävivät Haapasaaren kaupasta hakemassa etukäteen tilatut ruoat. Haapasaaressa on oma kauppa, joka on perustettu jo 1907. Kaupan pihassa kokoontuu sen aukioloaikoina Haapasaari Some, jossa nautitaan käsijuomaa. Samalla, kun käsijuomaa nautitaan, niin keskustellaan ajankohtaisista aiheista, kuten kalastuksesta (joulukala oli hakusessa, eli meritaimenta piti saada), politiikasta, saaren toiminnasta (nyt, kun oli turisteja paikalla) ja tietenkin kaikkien kuulumisista.

Loppuryhmän saapuessa iltavuorolla oli jo aivan pimeää, joten saareen tutustuminen jäi seuraavaan päivään. Saapumisiltana majoituttiin Haapasaaren koululle, jossa naiset ja miehet majoittuivat omiin saleihinsa. Miehille annettiin mahdollisuus nukkua ylellisesti sängyissä ja naiset majoittuivat retkeilymeiningillä lattialle sijoitetuilla patjoilla.

Herne patjan alla

Lauantaina oli todella mainio ulkoiluilma. Aivan erilainen kuin se mitä oli säätiedotuksessa luvattu torstaina, ei vesisadetta, ei navakkaa tuulta, eikä räntäsadetta. Koulurakennuksestakin sai paremman käsityksen valoisaan aikaan.

Koulu

Viikonlopun aikana havaitut linnut: merikotkapari, kyhmyjoutsenia, harmaalokkeja, sinisorsia, korppeja, variksia, talitiaisia, viherpeippoja ja punatulkkuja. Hätäisempi havainnoitsija kuvitteli nähneensä valkoiseksi maalatun kiven ja joutsenen.

Joutsen ja kivi.

Haapasaari on kooltaan noin kilometrin pituinen ja noin kaksisataa metriä leveä. Kapeimmailta kohdaltaan Haapasaari on vain parikymmentä metriä leveä. Saaressa on vakituisesti kirjoilla noin 30 henkeä. Enimmällään saarella on asunut yli 330 ihmistä.

Ennen puokkia Haapasaaren korkeimmalla kalliolla oli vuonna 1723 rakennettu kuuden metrin korkuinen kivikummeli, jossa oli kelohongasta tehty masto. Vuonna 1733 paikalle rakennettiin nelikulmainen pooki, jossa oli korkeutta yhdeksän metriä. Nykyinen Haapasaaren Puokki on rakennettu 1862 haapasaarelaisten toimesta. Intedentinkonttorissa laadittiin kahdet piirustukset sekä puurakenteiselle että kiviselle majakkatornille. Puokin ensimmäiset neljä kerrosta rakennettiin kivestä ja viimeinen viides kerros tiilestä. 1966 Puokki siirtyi Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen käyttöön. Puokkiin on Puolustusvoimien omistuksen aikana tehty muutoksia ulkoasuun ja sisärakenteisiin. Puokin yläosa ei ole enää siis alkuperäisten piirustusten mukainen.

Haapasaaren puokki.

Saarella oli paljon mielenkiintoisia tutustumiskohteita. Näin turistikauden ulkopuolella saarella kulkeminen on hieman vapaampaa. Seurojentalon Puikkarikuurin takaa löytyi iso rysä. Puikkarinkuurissa pidetään erilaisia kesätapahtumia, kuten tansseja ja jullituskisa.

Rysä.

Lauantaina auringonlaskun jälkeen sää muuttui sateiseksi. Iltaa vietettiin saunoen. Naisten vuoro oli ensin ja saunamajuri oli lämmittänyt saunan todella kuumaksi, joten naisten kesken nautittiin saunan jälkeen viilentävää suojuomaa. Iltaa vietettiin Christerin tietokilpailukysymyksiin vastaten. Luontoaiheisina kysymyksinä oli mikä on mesijuuren toinen nimi tai millä eläimellä on 40 silmää lonkeroidensa välissä? Pohdimme myös montako lypsylehmää Suomessa on ja kuinka monta litraa maitoa niistä keskimäärin lypsetään? (Kallioimarre, diskosimpukka, noin 285.000 lehmää ja 6,4 miljoonaa litraa).

Suojuoma.

Haapasaaren kirkko on rakennettu vuonna 1858. Pienestä koostaan huolimatta siihen mahtuu 250 seurakuntalaista. Kirkon kellotapulissa on kaksi kelloa, joista pienempi on saatu Haapasaaren lähellä vuonna1870 haaksirikkoutuneesta Jenny nimisestä purjelaivasta.

Kirkko

Kuvassa olevan kirkkolaivan näkee parhaiten urkutasanteelta. Kirkossa on myös toinen kirkkolaiva, joka on saatu lahjoituksena Kotkan Säästäpankilta: Tämän kirkkolaivan lahjoittaja on tuntemattomaksi jäänyt merenkulkija.

Kirkkolaiva.

Haapasaaressa on suojaisa satama, nimeltään Kylänlahti, veneille. Kylänlahdessa oli myös hienoja venevajoja.

Sopuvene.

Venevaja.

Kylänlahti.

Paluu arkeen eli mantereelle oli vasta illansuussa, joten ehdimme päivän aikana vielä kuvaamaan ja kiertämään saarta moneen kertaan. Sateenkaari ja puokki samassa kuvassa Haapasaari Somen aikaan kuvattuna.

Sateenkaari.

Matkan lopuksi otettiin vielä ryhmäkuva Otavan takakannella.

Ryhmäkuva.

Teksti Pera ja Anne