PERJANTAI

Aamu:

Oma lähtöni tapahtui 09:15 Luotsi-Kuusisesta aurinkoisena aamuna.

Pohjoistuuli oli kylmä, mutta ei haitannut matkantekoa. Matkan aikana näkyi Suursaari erittäin hyvin, jopa Pohjoiskorkian majakka näkyi selvästi.

Rankin saarta ohitettaessa näkyi eteläpäässä entisen pookin perustus.

Pookin perustus Majakkaniemellä Rankissa (Kuva: Pera)

Kauppias kävi tuomassa koululle mönkijällä ruokatavarat ja –vedet. Samalla tarkistettiin, että polttopuita ja muuta materiaalia oli riittävästi.

Ilta:

Maaliskuinen Haapasaaren retki lähti liikkeelle perjantaina alkuillasta, kun retkueemme hyppäsi yhteysalus Otavan kyytiin Luotsi-Kuusisesta klo 18:30.

Aurinko laski mailleen Kotkan kaupungin taakse jo alkumatkasta. Kannelta tiirailimme upeaa tähtitaivasta, josta erotimme muun muassa Siriuksen, Jupiterin ja kirkkaana loistavan Orionin tähtikuvion.

Haapasaareen saavuttiin parin tunnin venematkan jälkeen pimeän turvin. Jo perjantai-aamuna saarelle saapunut Majakkaseuran oma Gandalf eli Pera otti 12-henkisen seurueen vastaan satamassa.

Otava saapunut laituriin (Kuva: Pera)

Kuun ja taskulamppujen valossa liukastelimme pitkin jäätyneitä mönkijänuria kohti koulurakennusta. Matkalla pysähdyttiin Haapasaaren osuuskaupalla, josta osa retkeläisistä osti vielä evästä matkaan.

Koululla majoituimme konservatiivisesti sp-jakauman mukaisesti: miehet valtasivat kammaritilan, kun naiset sijasivat siivosti siskonpedit salin lattialle.

Iltapalalla karjalanpiirakoiden ja teekupposten äärellä tehtiin tutustumiskierros. Retkemme miehitys: Pera, Maarit, Tipe, Taina, Sirpa, Mari, Chrisse, Raija, Kati, Veikko, Timppa, toinen Mari ja Ida.

Kaikkia yhdisti kiinnostus majakoita ja merellistä kulttuuria kohtaan: kokemusskaala ulottui Majakkaseuran ihkaensikertalaisesta Tipestä veteraani-Peraan, joka kertoi suorittaneensa Suomen 85 pookista ja majakasta vajaat 60 kappaletta.

Iltapalan jälkeen kävimme kiltisti yöpuulle. Hammaspesulla Ida näki vielä yötaivaalla kauniin tähdenlennon.

LAUANTAI

Lauantai-aamu aukeni aurinkoisena, ja aamiaisen jälkeen retkikunta hajaantui ympäri saarta nauttimaan luonnosta ja tarkastamaan kartalle merkatut Haapasaaren nähtävyydet: vuonna 1857 rakennetun kauniin puukirkon, miinanraivaajille pystytetyn Pro Patria -muistomerkin ja tietenkin harmaagraniittisen Haapasaaren puokin, jonka päällä ympäristöään luotaa merivartioston tutka.

Puokki kauniissa valossa (Kuva: Raija)

Idyllinen luotsikylä teki vaikutuksen vierailijoihin ja navakkaa pohjoistuulta uhmaten pieni saari saatiin koluttua päästä päähän.
Lauantai-ohjelmaan kuului myös perinteinen – huhujen mukaan myös tasavallan presidentti Tarja Halosen Haapasaaren-reissun agendaan kuulunut – käsijuoman siemailu kaupalla. Samalla tavattiin myös Haapasaaren oma sosiaalinen media eli osuuskaupan penkeillä kokoontuva seurapiiri.

Some kokoontumassa kaupan pihaan (Kuva: Raija)

Reissun yhteydessä Majakkaseuran kalenteri annettiin sekä yhteysalus Otavalle että Haapasaaren kaupalle. Kolmas kalenteri löytyy Haapasaaren koulun luontotuvasta.

Kalenterin luovutus tapahtui komentosillalla (Kuva: Pera)

Myymälänhoitaja Sonja kassalla vastaanottamassa kalenteria (Kuva: Pera)

Ulkoilun lisäksi päivän ohjelman täyttivät arkiset askareet, kuten ruoanlaitto, puitten pilkkominen ja tiskit sekä tietysti vapaamuotoinen oleilu ja seurustelu.

Perjantain ja lauantain aikana havaittiin myös yllin kyllin lintulajeja: merikotka, merimetso, merilokki, harmaalokki, ruokki, korppi, varis, isokoskelo, sinisorsa, kyhmyjoutsen, talitiainen, sinitiainen, viherpeippo ja telkkä.

Lintuasiantuntijamme Christerin mukaan harvinaisin havainto oli ruokki, mutta upein näky oli kenties kuitenkin merikotka, joka uljaan liitelyn osa joukostamme todisti koulun pihalta.

Nisäkkäistä näköpiiriin ovat eksyneet metsäjänis ja pari mukavaa koiraa.
Illalla lämmitettiin sauna ja pestiin päivän pahnat pois kipakoilla löylyillä. Vilvoittelua saunan pihalla valaisi kirkas kuu.

Iltasauna teki terää (Kuva: Raija)

Saunan jälkeiset uunimakkarat ja muut hiukopalat syötiin Earth Houria kunnioittaen tunnelmallisessa kynttilänvalossa.

SUNNUNTAI

Myös sunnuntaina aurinko pisteli parastaan ja majakkaseuralaiset nauttivat ulkoilmasta ja Haapasaaren karun kauniista luonnosta.

Kivikarin loisto auringossa (Kuva: Pera)

Koska ilma oli lauantaista lämpimämpi, osa retkeläisistä paistatteli päivää kallioiden kupeessa kuin merestä rantautuneet hylkeet.

Toiset kiikaroivat rannalta Venäjän puolelle Somerin ristikkotornimajakkaa. Somerilla käytiin jatkosodan aikana vuonna 1942 kiivaat taistelut suomalaisjoukkojen ja puna-armeijan välillä. Saari jäi silloin Suomen hallintaan, mutta jouduttiin luovuttamaan Neuvostoliitolle Moskovan välirauhassa 1944.

Saarelta löytyi muun muassa sodanaikaisia tykistöbunkkereita, joissa saarelaisukkojen puheiden mukaan pidettiin sodan aikana kuitenkin vain puutykkejä pelotteena venäläisjoukkoja vastaan.

Lounaaksi lapioitiin naamareihin pari vuoallista kinkkukiusausta. Sen jälkeen olikin aika pakata kamppeet kasaan, siivota jäljet ja pistää Haapasaaren koulu toistaiseksi säppiin seuraavaa retkuetta varten.
Lisättäköön listaan myös sunnuntain lintulajihavainnot: kalalokki ja venelaiturilta kiikaroitu tukkasotka.

Aurinkoisella laiturilla otettiin vielä koko jengistä ryhmäkuva, jossa puokki näyttää puskevan esiin suoraan Chrissen päästä.

Ryhmäkuva lähtölaiturilla (Kuva: Raija)

Ensi kertaan, kaunis Haapasaari!

Teksti: perjantai aamu Pera ja muu teksti Mari
Kuvat: Raija, Pera