Suomen Majakkaseura teki retken Ahvenanmaalle 15.-17.7.2006. Kävimme Kobba Klintarnin luotsiasemalla, Sälskärissä ja Märketissä. Tarinaa ja kuvia lisää ennen joulua!

Kokoonnuimme heinäkuun 15. päivänä Svinön mökkikylään, josta lähdimme aamulla Maarianhaminan eteläiseen kalasatamaan. Sieltä Kökarista asti tullut vesibussi lähti viemään meitä Kobba Klintarnin entiselle luotsiasemalle, joka on nykyinen museo- ja turistikohde. Nuori kippari ei uskaltanut päästää meitä merenkäynnissä maihin, joten palasimme Maarianhaminaan. Uusi jäsenemme Ville Holmberg pani toimeksi ja kuljetti kaikki busterillaan Kobbaan!

Näimme Kobban ihmeet, joista vähäisin ei ollut sumusireenilaitos! Se oli täsmälleen samanlainen kuin Gustavsvärnin sumusireeni aikoinaan! Oli mahtavaa nähdä pitkä torvi ja miettiä samanlaista Gustun katolla. Samoin moottori oli samanlainen. Kaikki Gustun ystävät siis ensi kesänä Kobballe käymään! Kobban ystäviin kannattaa muuten liittyä, niin hyvällä asialla on tämäkin jengi pitäessään yllä merenkulkuperintöä!

Iltapäivällä siirryimme pohjoiselle Ahvenanmaalle ja illansuussa lähdimme majapaikkamme rannasta kippari Hägerin kyydillä kohti Sälskäriä, melkoisessa merenkäynnissä mutta turvallisessa kyydissä. Mukana oli oppaana toinen Häger, itse Mr. Sälskär eli Bengt Häger.

Sälskärillä syntynyt Bengt johdatti meidät ympäri Sälskärin uskomattoman kauniin majakkasaaren ja lopuksi majakkaan, joka on yksi Suomen kauneimmista!

Palasimme auringon jo laskiessa hyvin tyytyväisinä päivään.

Seuraavana aamuna suuntasimme Eckeröhön, josta Eckermanin veljekset kuljettivat meidät kahdelle paatilla Märketiin. Matka kesti runsaat kaksi tuntia. Perillä veljekset kuljettivat meidät taitavasti pienellä moottoriveneellä Märketin luodolle.

Useimmille nousu Märketille oli ensimmäinen kerta, ja sellaisena unohtumaton elämys. Filmiryhmämme eli Untamo ja Sande alkoivat heti kuvata ja haastatella mukanamme tulleita Märketin majakanvartijoita Karl-Erik "KEE" Erikssonia ja Roland Karlssonia.

Avainsekaannuksen takia emme valitettavasti tällä kertaa päässeet sisälle majakkaan, mutta muuten hyvin tyytyväisinä tutkimme tuota äärettömän mielenkiintoista majakkasaarta ja tiirailimme kymmeniä hylkeitä vedessä ja läheisellä luodolla.

Parin tunnin kuluttua oli lähdön aika. Ajatus oli kirkas poistuessamme: Tänne palaamme, tätä saarta ja sen historiaa emme hylkää!

Pekka Väisänen