Seura perustettiin kesäkuussa 2003. Perustavassa kokouksessa oli yli 20 henkilöä, jotka olivat kiinnostuneita majakoista ja ennen kaikkea niiden säilymisestä. Perustamiseen johtaneena välittömänä syynä oli se, ettei majakoille ollut näköpiirissä turvaa mistään. Suomessa on vain parikymmentä historiallista majakkaa, eikä kansakunnalla ole varaa menettää yhtäkään niistä. Kuitenkin mm. Söderskärin majakka oli seuran perustamisen aikaan käytännössä hylätty. Myös Märketin majakkaa Ahvenanmerellä pidettiin keskeisenä suojelukohteena.

Seuran toiminta lähti liikkeelle hyvin vilkkaasti. Ensimmäiset tutustumismatkat majakoille tehtiin saman kesän lopulla: kohteena olivatensin Viron pohjoisrannikon vanhat majakat, sitten Glosholmin majakan rauniot Porvoossa ja vielä Kylmäpihlajan ”matkailumajakka” Raumalla (ks. erilliset matkakertomukset). Matkoilta haettiin muun muassa kokemuksia ja vaikutteita majakoiden suojelun eri tavoista.

Aktiivinen toiminta käynnistyi heti

Syyskuussa 2003 vietettiin kaikkien majakkoihin hurahtaneiden toiveiden täyttymisen hetkeä, kun Suomen Posti julkaisi viiden majakkapostimerkin sarjan Suomenlahden majakoista. Majakkaseuralaisilla oli sormensa pelissä merkkien julkaisemisessa ja ulkoasussa.

Postimerkkien julkaisun yhteydessä vietettiin Majakkaseuran ensimmäistä jäseniltaa. Samoihin aikoihin Helsingin pääpostin aulassa näyttely Suomen majakoista. Se oli syntynyt Suomen Majakkaseuran ja Suomen Postin sekä usein tukijoiden yhteistyöhankkeena. Suomen majakat –näyttely kiersi Suomea mm. Turun Forum Marinumissa, Kokkolassa ja Raahessa.

Loppuvuodesta julkaistiin Suomen majakat 1910 -julisteen näköispainos, jonka myynti alkoi Venemessuilta. Julisteen myynti on vain kiihtynyt sanan levitessä, ja se on edelleen suosittu tuote ja saatavilla. Julisteen tukkuhinta menee lyhentämättömänä majakkaseuralle, joka käyttää sen eri tavoin majakoiden ja majakkakulttuurin säilyttämistä tukevaan työhön. Arvosta painojäljen laatua, jonka tunnistat julisteen alalaidan tekstistä ”Finnish Lighthouse Society 2003”. Julisteesta on otettu uusi painos keväällä 2009.

Valon juhla Söderskärillä

Tammikuun alussa 2004 Suomen Majakkaseura hankki erikoisella tempauksellaan huomiota erittäin uhanalaiselle Söderskärin majakalle Suomenlahdella. Seuran toimesta majakan valo sytytettiin tunnin ajaksi 15 vuoden tauon jälkeen kylmänä lauantaina 3. tammikuuta. Nykyisin Söderskärin majakka on ollut jo vuosia yksityisten omistuksessa taitavan korjaamisen kohteena. Majakka on myös yleisölle avoin, ja sinne pääsee kesäisin risteilyllä mm. Kauppatorilta.

Toiminta vakiintuu ja kehittyy

Jäsenmäärä on alkuajoista kasvanut huikeasti, ja vuonna 2013 ylitettiin 1 000 jäsenen määrä. Jäsenet tukevat majakoiden suojelua jäsenmaksuillaan, ja sadat osallistuvat vuosittain toimintaan talkootyönä Majakkaseuran kunnostuskohteissa, tilaisuuksien järjestämisessä ja varainhankinnassa, joka on tuotteittemme myyntiä. Jäsenet saavat itse alennuksia joistakin seuran myyntituotteista, sekä oikeuden osallistua Majakkasseuran retkille ja juhliin.

Suomen Majakkaseura tavoittelee asemaa, jossa se voisi antaa lausuntoja mm. majakoiden suojelua koskien. Majakoiden suojeluohjelman valmistelu on pitkällä, ja Suomen Majakkaseura tulee tarkasti seuraamaan, että Suomen arvokkaat vanhat majakat suojellaan asianmukaisesti.

Tällä hetkellä - vuonna 2013 - Suomen Majakkaseuralla on monta toiminnan kohdetta: Hangossa Gustavsvärnin majakkasaarella olevan sumusireeninhoitajan mökin kunnostaminen, Märketin majakan vaativa kunnostusohjelma, varainkeruu majakoiden ja muiden merenkulun turvalaitteiden suojeluun, arvokkaan kulttuuriperinnön tallentaminen kirjoiksi ja dokumenttielokuviksi. Myös muissa omissa ja yhteisissä hankkeissa olemme mukana.

Liity mukaan tekemään konkreettista suojelutyötä ja edistämään merenkulun yhden arvokkaan osa-alueen säilymistä!