Suomen Majakkaseura perustettiin vuonna 2003 turvaamaan rannikkomme ja sisävesiemme majakoiden ja loistojen sekä merenkulun muiden turvalaitteiden suojelua. Majakoiden merkitys merenkululle alkoi vähentyä, kun navigointitekniikka kehittyi. Majakat automatisoitiin vähitellen ja jätettiin yksi toisensa jälkeen tyhjilleen. Kosteus ja home alkoivat vaurioittaa kylmilleen jätettyä rakennusta. Alkoi majakoiden rappiotila.

Suomen rannikolla on yhteensä noin 60 majakkaa, joista kolmannes on historiallisesti merkittäviä oman aikansa arkkitehtuurin taidonnäytteitä, jotka ovat saaneet kansainvälistäkin huomiota.

Osa näistä majakoista on ehditty kunnostaa mallikelpoisesti. Esimerkiksi Bengtskärin majakka Hangon ulkopuolella elää nyt uutta elämäänsä arvonsa mukaisesti kunnostettuna. Myös Söderskärin majakka Sipoon saaristossa on saanut uuden mahdollisuuden yksityisessä omistuksessa. Monta majakkaa odottaa kuitenkin vielä suojelutoimenpiteitä.

Teemme tunnetuksi majakoiden tilannetta

Suomen Majakkaseura seuraa aktiivisesti majakoita koskevia päätöksiä ja vaikuttaa julkiseen keskusteluun tuomalla esiin uhanalaisten majakoiden hälyttävän tilan. Seura pyrkii myös edistämään valtakunnallisen majakkamuseon perustamista. Aktiivisella osallistumisellaan seura on saavuttanut merkittävän aseman majakoiden suojelua koskevassa keskustelussa.

Konkreettista suojelutyötä uhanalaisten majakoiden hyväksi:

Gustavsvärn vuodesta 2005

Vuonna 2005 Suomen Majakkaseura vuokrasi Metsähallitukselta yli satavuotiaan sumusireeninhoitajan talon Hangon edustalla sijaitsevalla Gustavsvärnin majakka- ja linnoitussaarella. Sitä on kunnostettu ja entisöity pääosin jäsentemme talkoovoimin. Ulkorakenteet on saatu kunnostettua ja nyt entisöimme sisätiloja 1960-luvulla tapahtunutta remonttia edeltävään asuun. Opastamme kesäaikaan saarelle saapuvia turisteja ja kerromme linnoitussaaren ja sen rakennelmien historiasta. Tällä hetkellä pyrimme tuomaan julkiseen keskusteluun Gustavsvärnin muurien huolestuttavaa kuntoa.

"Rädda Märket!" vuodesta 2007

Vuonna 2007 alkoi projekti Rädda Märket, joka tähtää Ahvenanmerellä sijaitsevan Märketin majakan pelastamiseen ja kunnostamiseen. Märketin majakkarakennus oli projektin alkaessa ehtinyt rapistua yli kolmekymmentä vuotta tyhjillään.

Sadat jäsenemme ovat talkootyönä kunnostaneet majakkaa nyt seitsemän kesäsesongin ajan. Se on maalattu ulkopuolelta, kosteus- ja muita vaurioita on korjattu, ja sisätiloja on kunnostettu vanhaa kunnioittaen majoitus-, keittiö ja ruokailutiloiksi. Innostunut työ jatkuu.

Kummankin kohteen tulevaisuus näyttää valoisalta. Kesällä 2013 sekä Gustavsvärn että Märket ovat jatkuvasti miehitettyinä ja rakennusten kunnostus on siirtynyt pääasiassa sisätiloihin. Sekä Gustavsvärn että Märketin majakka ovat yleisölle avoimina ja talkoolaisemme toimivat myös oppaina, jotka ottavat iloisesti vierailijat vastaan.

Tukea tarvitaan lisää toiminnan turvaamiseksi

Suomen Majakkaseura rahoittaa toimintansa jäseniltä kerättävillä jäsenmaksuilla ja julkaisutoiminnallaan. Jo seitsemättä kertaa ilmestyvän Majakkasaaret-kalenterin myynnistä saatavalla tuotolla rahoitetaan suurin osa kunnostustöistä. Seura myy myös mm. postikortteja ja suosittua Suomen majakat 1910 -julistetta, jonka uusintapainos on ilmestynyt keväällä 2009. Olemme saaneet toimintaamme varten myös merkittäviä avustuksia ja lahjoituksia. Yhteisö- ja yritysrahoituksen lisääntyminen on tarpeen pitkäjänteisen suojelu- ja kunnostustoiminnan turvaamiseksi.

Vuoden Loistavin Teko -kunniamaininta

Suomen Majakkaseura myöntää vuosittain valitsemalleen henkilölle tai yhteisölle Vuoden Loistavin Teko -palkinnon, jolla palkitaan myöntämisvuotta edeltävänä vuonna tehty työ majakoiden hyväksi, tai kokonainen elämäntyö tällä saralla.

Vuonna 2012 palkinnon sai Ulkosaariyhdistys ry, arvokkaan lopputuloksen tuottaneestä työstä Lyökin kivipookin kunnostamiseksi. Vuonna 2011 palkinto jaettiin Rauman kaupungille ja satamalle Kylmäpihlajan majakan ja Santakarin pookin kunnostustyöstä. Vuonna 2010 palkintoa ei jaettu. 2009 sen sai arkkitehtitoimisto Rönkönharju työstään majakoiden entisöinnin hyväksi. Muita palkittuja ovat olleet 2008 yrittäjä Susanna Seppä elämäntyöstään majakkalaiva Relandersgrundin pelastamisessa, kunnostamisessa ja avaamisessa yleisölle, än2006 Paula Wilson elämäntyöstä Bengtskärin majakan hyväksi, 2005 Söderskärin majakan kunnostajat Ari Laamanen ja Sebastian Lönnqvist ja 2004 Raahen kaupunki Taskun tunnusmajakan pelastamisesta. Vuonna 2007 palkintoa ei jaettu.

Lisätietoja Suomen Majakkaseuran kunnostuskohteista:

Viikko 30

Gustavsvärn