suomeksipå svenskain english
 

Joku onnekas on päässyt käymään Merenkurkun Utgrynnanin majakassa. Jo rantautuminen saarelle on vaativaa, sillä Utgrynnan on sorainen matalikko, noussut merestä ei niin kovin kauan sitten. Punavalkoraitaisen majakan rakennusvuosi on 1960.


Vasemmalla palstalla on tietoja Suomen ja Ahvenanmaan majakoista, Monille järjestetään yleisökuljetuksia vähintään kerran vuodessa. Mukana on myös kohteita, joille paikallinen matkailuyrittäjä järjestää tilausretkiä. Yhteystiedot on liitetty mukaan.

Majakat saattavat olla matkailukohteina monipuolisia. Tällöin majakassa tai majakan yhteydessä on majoitusta, joskus täysihoidolla, ja niissä voidaan pitää kokouksia ja juhlia kuten häitä. Eritasoisia majoitus- ja muita palveluja tarjoavat Hailuodon Marjaniemi, Kokkolan Tankar, Kaskisen Sälgrund, Rauman Kylmäpihlaja, Uudenkaupungin Isokari, Kemiönsaaren Bengtskär, Paraisten Utö ja Porvoon saariston Söderskär.

Omalla veneellä pääsee vielä useammalle majakalle, mutta rantautumismahdollisuudet voivat olla hankalat. Muitakin rajoituksia saattaa olla. Muutamat majakkasaaret ovat armeijan aluetta, jonne pääsee vain osallistujakohtaiset luvat saaneilla ryhmävierailuilla.

Sisälle majakkaan pääsee varsin monessa tapauksessa. Kansainvälisenä majakkapäivänä / majakkaviikonloppuna (tänä vuonna 15.-16.8.2015) avautuu sellaisiakin ovia, jotka tavallisesti ovat kiinni. Käy elokuussa katsomassa sivuiltamme, millaisia majakkatutustumisia on tarjolla silloin.

Majakkasaaret ovat usein ympäristöltään hienoja ja harvinaisia. Majakan ympäristössä saattaa olla majakanvartijoiden asumiseen liittyviä rakennuksia, vanhoja luotsiasemia tai kalastajakyliä, jotka nekin ovat näkemisen ja suojelemisen arvoisia.

Lista tarkistetaan ainakin kerran vuodessa, ennen kesäkauden alkua. Muutoksia tehdään muulloinkin tarvittaessa. Päivityspyyntöjä voi lähettää osoitteeseen tiedotus(at)majakkaseura.fi.