suomeksipå svenskain english
 

Vuonna 1900 saarelle ryhdyttiin rakentamaan taloa, johon tuli sumusireenilaitteisto ja sumusireeninhoitajan asunto. Asunto käsitti keittiön ja yhden huoneen. Yli puolet talon pinta-alasta vei varasto, johon tuli sumusireenin tarvitsemaa painetta tuottanut laitteisto. Se toimi kahdella petroolikäyttöisellä kuulamoottorilla. Kompressorista johti paineputki katolle ja sieltä edelleen rakennuksen päädyssä suuren telineen päällä sijainneeseen 7m pitkään peltiseen sumutorveen.

Sumusireeninhoitajan talo rakennettiin hieman piirustuksista poiketen. Talossa käytettiin pystylaudoitusta, kun Porin Kalloon rakennettu samanlainen rakennus toteutettiin piirustusten mukaisesti vaakalaudoituksena.

Sumusireeninhoitajan taloon on tehty muutoksia 1930- 1950-luvuilla. Tarkkaa tietoa niiden ajoituksesta ei ole. Talon alkuperäinen kolmiorimahuopakate peitettiin raskaalla tiilikatteella. Varastoon rakennettiin pariovet, jolloin 1-2 varaston ikkunoista poistettiin. Tämä muutos tehtiin ilmeisesti samassa yhteydessä kun sumusireenilaitteistoa uusittiin.

Majakkaseura on kunnostanut sumusireeninhoitajan taloa vuodesta 2005 alkaen. Ulkomaalaukset on tehty, ja sisätilojen kunnostus ja entisöinti jatkuu. Poistamme 1950-luvulla ja sen jälkeen tehtyjä seinälevyjä, korotamme katon keittiössä ja kamarissa entiseen korkeuteensa ja otamme käyttöön keittiön lieden ja kamariin rakennetun pönttöuunin. Vuonna 2014 työ jatkuu seinien entisöinnillä.