Kun Suomen Majakkaseura otti talon haltuunsa, oli katto jo pahoin vaurioitunut. Vettä ei juuri tullut sisään, mutta räystäät olivat paikoitellen puhki lahonneet. Oli viimeinen hetki aloittaa rakennuksen korjaus ja estää pahemmat kosteusvauriot.

Seuran arkkitehdit laativat rakennukselle kunnostussuunnitelman, joka käsitti sekä ulko- että sisäosat. Korjauksiin otettiin 5-10 vuoden tähtäin.

Ensimmäisen kesän korjaustavoite

Kiireellisintä oli katon ja piippujen kunnostus. Myös asunto haluttiin jo asuttavaan kuntoon. Kattoremontin sponsoriksi saatiin Lemminkäinen Oyj, joka valmistaa kattohuopaa. Tämä oli remontille korvaamaton apu.

Työt alkoivat 3. kesäkuuta 2005. Tuolloin Hangon väyläasemalta lähti ensimmäinen talkooporukka ja täyteen lastattu Merenkulkulaitoksen väyläalus kohti Gustavsvärniä. Kyydissä oli runsaasti puutavaraa, kattohuovat, nauloja, työkaluja, kodinkoneita, astioita, ruokaa jne.

Tuona päivänä klo 8.30 Gustavsvärnin uudelleen pystytettyyn lipputankoon (joka löytyi hylättynä lojumassa saarelta) nostettiin ensi kertaa Helsingin Lipputehtaan sponsoroima Suomen Majakkaseuran lippu.

Ensimmäiseksi siivottiin talo, korjattiin ulkohuussi ja kannettiin tarvikkeet suojaan. Tämän jälkeen pystytettiin rakennustelineet talon sivuille ja poistettiin vanhat kattomateriaalit. Sade haittasi ajoittain töitä, mutta 20 päivässä katon rakenteet saatiin korjattua ja uusi kattohuopa asennettua.

Heinäkuussa asennettiin sadevesikourut. Elokuussa kunnostettiin ja pellitettiin piiput. Kansainvälisen majakkapäivän vieraiden saapuessa saarelle 21. elokuuta katto oli täysin valmis. – Ensimmäinen talkoovaihe on saatu päätökseen.

Gustun remontti jatkuu

Vuoden 2008 aikana kohteina olivat ennen kaikkea ovien ja ikkunoiden entisöinti. Myös vaurioituneita hirsiä vaihdettiin. Talkoot jatkuivat tänä vuonna 2009 ja 2010 ja edelleen ensi kesänä. Niihin otetaan SMS:n jäseniä, poikkeustapauksessa muita tukijoita. Talkooväelle järjestetään täysihoito kenttäolosuhteissa. Talkoolaiset ovat vakuutettuja.

Remontin ohella saari pidetään kesäisin auki turisteille. Niinpä tarvitsemme myös ensi kesänä ihmisiä, jotka toimivat oppaina saarella vieraileville: esittelevät saarta ja myyvät kahvia ja seuran tuotteita. Huomaa, että sinun on oltava jäsen voidaksesi osallistua tähän. - Seuraa tiedotusta.

Tule siis mukaan Gustu-hankkeeseen oppaaksi, tekijäksi tai tukijaksi.
Lisätietoa saat meiltä:

Markku Romppanen