11.08.2009 ::

Märketin majakan ulkoremontti valmistui

Märketin majakan rakennusten ulkoremontti on nyt valmis. Rakennustelineet on purettu ja kuljetettu pois. Työt kestivät noin 8 viikkoa. Niitä tekivät sekä rakennusalan ammattilaiset että yli 40 Suomen Majakkaseuran talkoolaiset.

Vuonna 1885 rakennettu Märketin majakka oli vuosina 1977-2007 autiona. Vuonna 2007 Suomen Majakkaseura – Finlands Fysällskap vuokrasi majakan ensi kertaa Merenkulkulaitokselta ja sai luvan kunnostaa majakkaa. Ensimmäisenä kesänä Suomen Majakkaseura purki pahoin rapistuneen majakan mädäntyneitä ja lahonneita rakenteita ja aloitti ikkunoiden kunnostuksen. Ikkunaremontti saatiin valmiiksi kesällä 2008. Tähän mennessä on tehty mm. seuraavat työt:

-Majakan maalaus (ammattityönä Jane ja Aatos Erkon säätiön myöntämän 50 000 e avustuksen turvin)
-muiden rakennusten pinnan kunnostus ja maalaus (omana työnä)
-majakan ja tornin lyhtykojun ikkunoiden kunnostus (omana ja ammattityönä)
-kahden peltikaton uusiminen (omana ja ammattityönä)
-rakennuksia yhdistävän betonisillan kunnostus (omana työnä)

Erkon säätiön lahjoitusta lukuun ottamatta remontti on rahoitettu Suomen Majakkaseuran omana rahoituksena, joka on saatu tuotemyynnistä.

Seuraavaksi Suomen Majakkaseura keskittyy majakan energiakysymyksen ratkaisemiseen. Todennäköisimmiltä energialähteeltä vaikuttaa kalliolämpö, jonka avulla majakkarakennus saataisiin lämmitettyä. Kalliolämpö tarvitsee kuitenkin sähköenergiaa, jota voitaisiin saada parhaiten tuulen avulla.

Kun energiakysymys on ratkaistu ja majakan lämmitys toimii, voimme ryhtyä toden teolla kunnostamaan majakan sisäosia. Tämän jälkeen on ohjelmassa majakan luonnonsataman syventäminen. Satama on madaltanut sadassa vuodessa maan kohoamisen takia käyttökelvottomaksi.

Majakalla on työskennellyt tänä kesänä yli 50 vapaaehtoista Suomen Majakkaseuran jäsentä kunnostamassa majakkaa ja palvelemassa majakalla vierailevia turisteja. Yhteensä heitä on ollut kolmessa kesässä yli sata.

Suomen Majakkaseuran tavoitteena on saada majakasta jälleen ympärivuotiseen asumiseen kelpaava paikka ja saada majakka säilymään pitkälle tulevaisuuteen. Seuran tavoitteena on saada aikaan pitkäaikainen vuokrasopimus majakan omistajan kanssa.

Lisätietoja:

Pekka Väisänen, Suomen Majakkaseura p. 044-3200309