14.07.2009 ::

Märketin majakka maalattu

Suomen ja Ruotsin rajaluodolla sijaitseva Suomen läntisin rakennus, Märketin majakka on nyt maalattu. Työ valmistui kuluneella viikolla ja se otettiin vastaan sunnuntaina 12. heinäkuuta. Suomen Majakkaseura järjesti maalauksen ja avusti maalaustyössä, jonka suoritti ahvenanmaalainen maalausliike Görans Fasad. Työ tehtiin Jane ja Aatos Erkon säätiön myöntämän 50 000 euron avustuksen turvin. Majakan tornin teräsrunko kunnostettiin ja maalattiin Majakkaseuran omin voimin.

Vuonna 1885 valmistuneen majakan maalaus ensi kertaa noin 25 vuoteen on tähän mennessä näkyvin etappi Märketin majakan pelastusoperaatiossa, jonka Suomen Majakkaseura käynnisti vuonna 2006. Majakkaa kunnostetaan nyt kolmatta kesää. Ikkunat restauroitiin viime vuonna, nyt oli maalauksen vuoro. Tänä kesänä kunnostetaan myös majakkasaaren muita rakennuksia, 1954 valmistunutta konehuonetta ja 1890 valmistunutta makasiinirakennusta.

Kuluvan kesän remontit alkoivat majakan kolme metriä korkean graniittiperustuksen saumalaastien uusimisella. Työn tekivät kesäkuussa Turun ammattikorkeakoulun rakennusrestauroinnin opiskelijat yhdessä majakkaseuran väen kanssa. Taitavat opiskelijat avustivat myös muissa töissä.

”Jo yksistään yli kymmenen tonnin tavaramäärän rahtaus Märketin luodolle maalausta varten oli haastava tehtävä ja vaati hyvän sään odottelua. Maalaus sujui lopulta odotettua nopeammin heinäkuun alun hyvien säiden ja loistavien maalareiden ansiosta. Seuran omien talkoolaisten osuus kesän remonteissa on toki keskeinen. He ovat avustaneet maalareita, pystyttäneet rakennustelineitä, kunnostaneet konehuoneen kattoa ja tehneet paljon erilaisia rappaustöitä. Kaiken kaikkiaan tänä kesänä on saavutettu merkittävä läpimurto Märketin majakan kunnostamisessa”, toteaa Suomen Majakkaseuran puheenjohtaja Pekka Väisänen.

Märketin kunnostamista ovat tukeneet myös Viking Line, Storaenso, Transmar ja Subsea Åland.

Suomen Majakkaseura on vuokrannut Märketin majakan kesäkaudeksi jo kolmena vuonna Merenkulkulaitokselta. Vuokrasopimukseen kuuluu oikeus kunnostustöihin MKL:n valvonnassa. Märketin majakka oli 30 vuotta tyhjillään ja rappeutui pahasti.

Lisätietoja: Puheenjohtaja Pekka Väisänen p. 044-3200309