26.06.2008 ::

5-vuotias Majakkaseura juhli Sälgrundin majakalla

Majakkaseuran 5-vuotisjuhlia vietettiin lauantaina 15.6. Sälgrundin majakalla Kaskisissa. Juhla kruunasi myös länsirannikon majakoille suuntautuneen nelipäiväisen retken.

Sälgrundin majakka sijaitsee vanhalla luotsiasemalla noin kilometrin päässä Kaskisten kalasatamasta. Sen pihapiiri oli kuin luotu noin viidenkymmenen majakoiden ystävän juhlapaikaksi. Sää oli suopea: ilma oli lämmin ja aurinko paistoi.

Juhlan avasi seuran puheenjohtaja Pekka Väisänen kuvailemalla 5-vuotiaan taivalta. Kuinka kaikki alkoi muutaman innokkaan hankkeena ja kuinka seuraan kuuluu nyt yli 500 jäsentä ja suuria hankkeita: Märketin majakan ja Gustavsvärnin majakkasaaren talon kunnostus. Unohtamatta muita kohteita, mm. apua majakkalaiva Relandersgrundin pitämiseksi pinnalla.

Kuohuviinin paikka!

Tervehdyksen Ruotsin Majakkaseuralta toi sen puheenjohtaja Esbjörn Hillberg, joka vaimonsa Ullan kanssa osallistui länsirannikon majakkamatkaan.

Kaskisten kaupunki toi juhlivalle seuralle oman tervehdyksensä.

Tämän jälkeen vietettiin hiljainen hetki seuran äskettäin kuolleen varapuheenjohtajan Erkki Viljakaisen muistoksi.

Viimeisenä astui esiin nykyinen hallitus sihteeri Petri Porkolan johdolla. Salaperäisestä paketista löytyi luotsilaitoksen vanha, majakan kuvalla koristettu lautanen kiitokseksi puheenjohtaja-Pekalle hänen työpanoksestaan seuran hyväksi.

Puheet oli nyt pidetty ja seuran perinteiset ryhmäkuvat otettu - oli kakkukahvien aika.

Juhlat jatkuivat myöhemmin suolaisilla herkuilla: graavisiikaa ja –lohta uusien perunoiden kanssa, mmmm! Saunan lämmitessä nähtiin luotsituvan isossa yläkerran huoneessa Kirsti Pohjaväreen tuoreen Märket-filmin ensi-ilta ja myöhemmin Untamo Eerolan dokumentti varhaislapsuutensa Kallbådanin majakalla viettäneistä sisaruksista.