16.06.2008 ::

Erkki Viljakainen In Memoriam

Seuran varapuheenjohtaja Erkki Viljakainen menehtyi 2.6. äkillisesti.

Erkki ”Eki-setä" ”Viltsu” Viljakainen kuoli maanantaina 2. kesäkuuta äkillisen sairauskohtauksen jälkiseurauksiin. Sairauskohtaus iski Erkin ollessa matkalla pitkään suunnitellulle talkoopestille Märketin majakalle, jonne Erkki ei ollut aiemmin kiireiltään ehtinyt. Märket jäi siis hänelle saavuttamattomaksi haaveeksi.

Erkin menetys oli Suomen Majakkaseuralle erittäin suuri. Erkki jätti aukon jonka täyttämiseen tarvitaan erikoinen persoona: Huumorintajuinen, positiivinen, elämänmyönteinen, rempseä, aina avulias ja rakentava diplomaatti. Sellainen oli Erkki.

Erkki Viljakainen toimi pitkään merenkulun valolaitteita valmistavassa Sabikissa johtajana. Hän oli myös yksi yrityksen omistajista. Niinpä oli hyvin luontevaa että hän oli mukana perustamassa Suomen Majakkaseuraa vuonna 2003. Hän toi seuraan tietämyksensä juuri majakoiden valolaitteista. Useilla ulkomaanmatkoilla hän saattoi tyytyväisenä esitellä Sabikin tuotteita käyntikohteissamme.

Erkin ensimmäinen näkyvä tempaus seurassa oli väliaikaisen valon järjestäminen Söderskärin majakkaan tammikuun 3. päivänä 2004, kun seura vieraili saarella ja järjesti valon upean linssistön sisälle. Erkki piteli henkilökohtaisesti valoa paukkupakkasessa majakan huipulla niin kauan että tapaus saatiin dokumentoitua. Hän oli järjestänyt valon tunnuksen alkuperäisen mukaiseksi.

Erkki tuki vankkumatta majakkaseuran suuria ratkaisuja kuten Gustavsvärnin ja Märketin vuokrauksia. Viime aikojen suurin ponnistus hänelle oli Suomen Majakkaseuran edustus suomalais-virolaisessa majakkaprojektissa.

Useimmille majakkaseuralaisille Ekin hahmo tuli tutuksi matkoillamme mm. Virossa, Latviassa ja Islannissa. Hän oli häikäisevä seuramies ja kaikkien pitämä reipas maailmanmatkaaja. Majakkaseuran naiset muistavat varmasti lopun ikänsä kuinka Erkki hyppäsi Hiidenmaalla naisten sekaan uima-altaaseen ja tilasi näille sampanjat altaaseen. Sellainen oli Eki-setä!

Erkki jäi eläkkeelle vuoden 2007 alkupuolella. Hän avusti kuitenkin edelleen entistä yritystään, ja tämä piti hänet kiireisenä, eikä hän siksi päässyt juurikaan nauttimaan kiireettömistä eläkepäivistä. Erkki nautti kuitenkin vauhdista, eikä hän valittanut esimerkiksi viime vuonna joutuessaan muiden tavoin pyörittämään noin 2500 kilometriä auton rattia kiertäessämme Islannin majakoiden perässä.

Elämää rakastaneen Erkin poismenoon on vaikea tottua. Meidän muiden velvollisuutena on pitää Erkin edustama positiivinen liekki palamassa. Se olkoon majakkaseuran tavaramerkki.

4.6.2008 Pekka Väisänen