22.05.2008 ::

Vuoden Loistavin Teko -palkinto Relandersgrundin pelastajalle

Suomen Majakkaseura – Finlands Fyrsällskap ry on palkinnut tänään kotkalais-helsinkiläisen yrittäjä Susanna Sepän Vuoden Loistavin Teko –palkinnolla. Seppä sai palkinnon elämäntyöstään majakkalaiva Relandersgrundin pelastamisessa, kunnostamisessa ja sen tuomisessa yleisön ulottuville.

Vuoden Loistavin Teko-palkinto myönnetään myöntämisvuotta edeltävänä vuonna tehdystä työstä majakoiden hyväksi tai kokonaisesta elämäntyöstä. Viimeksi yrittäjä Paula Wilson palkittiin vuonna 2006 tällaisella elämäntyöpalkinnolla.

Susanna Seppä on osoittanut poikkeuksellista rohkeutta ja sitkeyttä majakkalaivan monivaiheisessa kunnostamisessa vuodesta 1992 lähtien. Hän on taistellut tiensä läpi vaikeiden vaiheiden siihen pisteeseen, että Relandersgrundista on saatu edustava kohde Helsingin historialliseen keskustaan. Laiva näytti jo tuhoon tuomitulta runsaat kaksi vuotta sitten kun sen runko osoittautui korjaustelakan tekemien virheiden runtelemaksi. Tällöin apua antoivat paitsi Sepän lähipiiri myös majakoiden ystävät laajalla rintamalla.

Vuonna 1888 rakennettu eli tänä vuonna 120 vuotta täyttävä Relandersgrund on Suomen vanhin säilynyt majakkalaiva. Se on toiminut viime kesät kahvila- ja ravintolalaivana Helsingin keskustassa Meritullintorin laiturissa. Laiva on saanut helsinkiläisiltä ja kaupungissa vierailevilta turisteilta hyvän vastaanoton. Se on Suomen helpoimmin saavutettavissa oleva majakkakohde.

Aiemmat Vuoden Loistavin Teko-palkinnot on myönnetty seuraavasti:

2004: Raahen kaupunki Taskun tunnusmajakan pelastamisesta
2005: Söderskärin majakan kunnostajat Ari Laamanen ja Sebastian Lönnqvist
2006: Paula Wilson elämäntyöstä Bengtskärin majakan parissa
(palkintoa ei jaettu vuonna 2007)

Suomen Majakkaseura – Finlands Fyrsällskap ry on perustettu edistämään majakoiden suojelua ja majakkakulttuurin säilymistä. Yhdistys on toiminut vuodesta 2003, ja sillä on noin 500 jäsentä.

Lisätietoja:
Puheenjohtaja Pekka Väisänen p. 044-3200309
Yrittäjä Susanna Seppä p. 050-5528018.