03.10.2007 ::

Märketin majakan vartiointi päättyi 141 päivän jälkeen

Suomen Majakkaseura – Finlands Fyrsällskap lopetti Märketin majakan vartioinnin eilen maanantaina 1. lokakuuta 141 päivän keskeytymättömän vahdin jälkeen. Viimeinen vahti haettiin maanantaina illansuussa Märketiltä, ovet suljettiin ja avaimet luovutettiin Merenkulkulaitokselle.

Vartiointi alkoi toukokuun 13. päivänä, jolloin majakkasaarelle vietiin ensimmäinen vahti ja miehityksessä tarvittava varustus, mm. soutuvene, pata, kaasuliesi, lämmityslaitteita ja biokäymälä.

Märketillä palveli runsaat 50 vapaaehtoista seuran jäsentä ”majakanvartijoina”. Yleensä he viettivät saarella viikon. Vahdeilta edellytettiin hyvää kielitaitoa, hyvää kuntoa ja hyvää soutu- ja uimataitoa. Vahteja oli kaikkialta Suomesta ja yksi norjalainen. Vahdeista niukka enemmistö oli naisia.

Märketillä vieraili vajaat 100 huvivenettä Suomesta ja Ruotsista ja noin 500 ihmistä ensimmäisen sesongin aikana. Turistien määrä jäi jonkin verran tavoitteesta. Syynä tähän olivat heinäkuun tuuli-nen sää ja yhteysveneen rikkoutuminen kesken sesongin. Lisäksi tieto Märketin auki-olosta levisi Ruotsin puolella vielä puutteellisesti. Kävijöiden määrä kaksinkertaistunee helposti ensi kesänä.

Märketin auki pitäminen turisteille oli vain yksi majakanvartijoiden monista tehtävistä. Jo kesäkuussa vahdit poistivat majakan 1. kerroksesta pahoin homehtuneita ja lahonneita rakenteita. Tarkoitus oli päästä näin kuivattamaan rakennusta. Rakennuksessa pidettiin koko kauden ajan tehokas tuuletus. Heinäkuusta lähtien majakan ikkunoita alettiin kunnostaa. Valtaosa sisäpuolisista ikkunoista kunnostettiin ja maalattiin. Ulkopuoliset ikkunat on korvattu väliaikaisilla suojilla. Ulommat ikkunat on toimitettu Turkuun entisöitäviksi. Ne viimeistellään talkootyönä.

Merenkulkulaitos on alustavasti luvannut vuokrata Märketin majakan Suomen Majakkaseuralle myös ensi kesäksi. Majakan tulevaisuutta pohti alkuvuodesta Ahvenanmaan maakuntahallituksen Märket-työryhmä, jossa oli myös Suomen Majakkaseuran edustus. Visiona on siirtää majakan omistus Ahvenanmaan maakuntahallitukselle, joka vuokraisi majakan edelleen Suomen Majakkaseuralle. Suunnitelman toteutumisesta ei ole tietoa.

”Olemme kauteen erittäin tyytyväisiä. Taloudellisesti pääsimme omillemme tehokkaan tuote-myynnin ansiosta. Olemme myös hyvin kiitollisia sponsoreillemme. Märketin rappiokierre on nyt pysäytetty, ja uskomme vahvasti sen valoisaan tulevaisuuteen. Kaipaamme kuitenkin Suomen valtiota mukaan talkoisiin. Ilman valtion panostusta prosessi ei etene niin, että majakan vaativampi kunnostaminen päästäisiin aloittamaan”, sanoo Majakkaseuran puheenjohtaja Pekka Väisänen.

Märketin uudesmita tulemisesta ilmestyy joulukuun alussa Märketin muistelukirja 2007, jossa julkaistaan otteita Märketin vahtien internet-päiväkirjasta ja vahtien tarinoita kaudestaan. Lisäksi siinä julkaistaan parhaat valokuvat Märketin vuodesta 2007.

Märketin päiväkirja on nähtävissä osoitteessa http://www.majakkaseura.fi/fin/market/marketin_paivakirja/