21.09.2007 ::

Bogskärin majakka 125 vuotta

Bogskärin majakan valo sytytettiin ensi kertaa 1. syyskuuta 1882. Suomen Majakkaseura juhlistaa majakan 125-vuotisjuhlaa mm. muistonäyttelyllä Ahvenanmaan merenkulkumuseossa Maarianhaminassa.

Bogskärin majakkaa alettiin suunnitella Suomen eteläisimmälle maapalalle (59 30,3´ N 20 21,3´E) jo 1860-luvulla. Vuonna 1874 valmistui kuuluisan ruotsalaisen majakkasuunnittelijan Nils von Heidenstamin ehdotus majakasta. Majakka rakennettiin hänen ehdotuksensa mukaisesti 1880-82.

Seitsenkerroksinen raudasta rakennettu majakkatorni nousi lähes suoraan merestä. Majakan henkilökuntaan kuului yhdeksän miestä. Heistä vuorossa oli viisi. Keskeltä aavaa merta kohonnut punainen majakka sai lempinimen ”Suomen Eddystone” kuuluisan englantilaisen majakan mukaan.

Vuoden 1889 helmikuussa voimakas talvimyrsky vaurioitti majakkaa pahasti. Tämän jälkeen majakkaa vahvistettiin. 1906-07 majakalle rakennettiin Suomen ensimmäinen langaton lennätin.

Bogskärin majakka tuhoutui vuonna 1915 saksalaisen sotalaivan tulitettua sitä tykeillä. Majakan puurakenteet paloivat. Majakkaa ei enää rakennettu entiselleen, vaan se täytettiin betonilla ja sitä lyhennettiin.

Bogskärin majakka oli valmistuessaan kansallinen ylpeydenaihe. Lehdet kirjoittivat majakasta paljon. Valtiovalta löi majakan rakentamisen kunniaksi muistomitalin, joka jaettiin majakan rakentamiseen osallistuneille. Suomen Majakkaseura julkaisee lokakuussa tästä muistomitalista muotoillun muistomitalin Bogskärin majakan 125-vuotisjuhlan kunniaksi.

Lisätietoja Bogskärin majakasta: http://www.majakkaseura.fi/fin/bogskar/ sekä Seppo Laurellin kirja: Suomen Majakat (Nemo).