17.07.2007 ::

Märketin erikoinen raja näkyviin

Suomen ja Ruotsin eriskummallisesta maarajasta Märketin majakkasaarella saa nyt havainnoillisen käsityksen. Suomen Majakkaseura maalasi torstaina 12. heinäkuuta esiin saaren yksitoista rajapistettä. Rusetinmuotoinen raja on yksi maailman erikoisimmista lajissaan.

Märketin halkonutta suoraa rajalinjaa muutettiin vuonna 1985 kun huomattiin että suomalainen majakka ja muut rakennukset olivat rakentamisestaan saakka sijainneet Ruotsin puolella. Rakennusten maapohja siirrettiin Suomelle ja Ruotsille määriteltiin vastaava alue Suomen puolelta alkuperäistä rajalinjaa. Näin syntyi erikoinen "rusettiraja". Kumpikin maa sai näin pitää puolet puuttomasta Märketin luodosta.

Vuoden 1985 raja on porattu Märketin kallioon lukuisista muista reiistä poikkeavalla tavalla, minkä ansiosta reiät eli rajapyykit oli helppo erottaa. Reikien ympärille maalattiin läpimitaltaan 50 cm:n valkoiset ympyrät. Näin rajalinja on ensimmäistä kertaa saarella käyvien matkailijoiden hahmotettavissa.

Suomen Majakkaseura työskentelee aktiivisesti 30 vuotta tyhjillään olleen Märketin majakan pelastamiseksi. Seura on vuokrannut majakan neljäksi kuukaudeksi Merenkulkulaitokselta. Seura on miehittänyt majakan ja laittanut sen asuttavaan kuntoon. Majakkaseura pitää majakkaa avoinna koko kesän matkailijoita varten.

Lisätietoja Märketin majakasta saa osoitteesta www.majakkaseura.fi/fin/market.