11.08.2006 :: Pekka Väisänen

Pelastkaa Märket!

Märketin majakka Ahvenanmaalla Suomen ja Ruotsin valtakunnanrajalla on noussut nopeasti Suomen Majakkaseuran tärkeimmäksi toiminnan kohteeksi. Märketin majakan huono kunto huolestuttaa seuraa. Seura teki Märketille matkan 15. heinäkuuta ja jo 9. elokuuta Märketille palattiin tutkimaan majakkaa ja sen kuntoa tarkemmin.

Märketin kunto todettiin huonoksi ja osittain erittäin huonoksi. Majakkaa on päästävä korjaamaan hyvin pian. Suomen Majakkaseura on esittänyt alustavasti säätiön perustamista huolehtimaan Märketin majakasta. Vain näin voitaisiin vastuullisella tavalla ratkaista onneton pattitilanne joka nyt estää Märketin kunnostamisen: Suomen valtiolla ei ole siihen intressiä eikä Ahvenanmaan maakunnalla haluja. Suomen Museovirastolla taas ei ole valtuuksia määrätä ketään huolehtimaan majakan säilymisestä. Tällaisessa tilanteessa Suomen Majakkaseura on pakotettu toimimaan aktiviisesti ja aloitteellisesti.

Majakkaseuran ponnistelut ovat alkaneet saada voimasta tukea Ahvenanmaalla. ”Panostamme nyt Märketin tunnetuksi tekemiseen Ahvenanmaalla ja kansainvälisesti. Sen jälkeen haluamme saada majakan pelastamisesta vastuuta tuntevat tahot saman pöydän ääreen päättämään majakan tulevaisuudesta”, sanoo SMS:n puheenjohtaja Pekka Väisänen.

Erinomaisen kuvan ja käsityksen Märketin nykyisestä kunnosta saat Åland-lehden artikkelista, joka ilmestyi 18.8.2006 (n:o 155, keskiaukeama).