09.03.2007 ::

Bogskär- ja Märket-maalaukset palasivat Ahvenanmaalle

Suomen Majakkaseuran omapostimerkkiin painettu Viktor Westerholmin Märket-maalaus (1887) on palannut kotiinsa Ahvenanmaalle. Sinne on saatu takaisin myös JAG Acken maalaus Bogskäristä (1887). Suomen Majakkaseuralla oli oma osuutensa maalausten palauttamisessa Suomeen ja Ahvenanmaalle.

Ruotsissa asuva rouva Nina Andsten lahjoitti maalaukset ahvenanmaalaiselle Önningeby-museolle. Suomen Majakkaseura jäljitti maalaukset viime syksynä Ruotsiin. Seuran johto kävi dokumentoimassa maalaukset rouva Andstenin luona joulukuussa ja esitti samalla toivomuksen maalausten palauttamisesta "kotiin" Ahvenanmaalle. Nyt tämä toive on toteutunut, kiitos rouva Andstenin ja Önningeby-museon johtajan Kjell Ekströmin, joka tiesi myös tauluista.

"Majakkaseuralle maalausten palauttamisella on hyvin suuri merkitys. Westerholmin maalaus on jo nyt tuonut Märketin majakalle tärkeää huomiota ja myös rahaa sen pelastustyöhön. Suurin osa Westerholm-postimerkkimme painoksesta on myyty. Lisäksi Märket-maalauksesta saadaan uutta tietoa Märketin alkuvuosista. Maalaus on kuin valokuva", luonnehtii Majakkaseuran puheenjohtaja Pekka Väisänen.

Vähintään yhtä arvokas on Bogskär-maalaus. Bogskäristä tunnetaan Acken maalauksen lisäksi vain Oscar Kleinehin maalaus ja muutamia valokuvia. Saksalaiset tuhosivat Bogskärin sotaretkellään vuonna 1915.

"Bogskär-maalauksella tulee varmaankin olemaan osuutensa tänä vuonna vietettävissä Bogskärin rakentamisen 125-vuotisjuhlissa", Väisänen sanoo.

Molemmat maalaukset ovat huhtikuun loppuun saakka nähtävissä Ålands Konstmuseumissa Maarianhaminassa. Siellä voi verrata Acken ja Westerholmin Märket-maalauksia, jotka on maalattu samana päivänä, lähes samalla kellonlyömällä, mutta eri kulmista.

Lisää tietoa oheisesta linkistä (Nya Åland 9.3.2007): http://www.temp.nyan.ax/epaper/429587.htm