suomeksipå svenskain english
 

01.03.2007 ::

Korkeatasoisia majakkamaalauksia esillä Helsingissä

Fantasiamatkan majakoita – pelkkää mielikuvitustako? Ei suinkaan. Taidemaalari Aamos Suomela (s. 1925) haluaa vain olla ehdottoman rehellinen maalauksistaan, ja haluaa korostaa niiden olevan mielikuvituksen tuotetta. Mutta mikä onkaan totuus maalauksista – sen voit itse todeta lauantaisin ja sunnuntaisin (sekä pyhäisin) Villa Tomtebossa Helsingin Meilahdessa. Suomelan maalaukset ovat vuodelta 2006.


Aamos Suomela ja Jussaröä (vas.) ja Marhällania esittävät maalaukset.

Itse asiassa Suomelan majakkamaalaukset ovat hyvinkin uskollisia todellisille esikuvilleen, suomalaisille majakoille. Mielikuvitusta ovat Suomelan maalauksiinsa sijoittamat linnut ja erilaiset meren merkit. Lokit, liirat, veneet ja muut elementit tuovat majakkamaalauksiin lisää latausta. Majakat ovat useissa maalauksissa sivulla, muu tapahtuma etualalla. Varsinkin nopeasti kiitävät linnut miellyttävät Suomelan silmää.

Suomelan töistä näkyvimmän osan muodostavat kohtuullisen kookkaat öljymaalaukset. Mukana on mm. Strömmingsbådan, Jussarö, Sälskär, Marhällan ja Keminkraaseli. Näissä Suomelan loistava tekninen taituruus pääsee oikeuksiinsa, mutta myös pienet kollaasityöt ovat erittäin laadukkaita. Suomela hallitsee monia tunnettuja tyylisuuntia, joita hän on töissään käyttänyt.

Suomelan töissä kuvastuu hienosti se mystinen henki, joka meitä majakoiden ystäviä ajaa majakoille: Taika ei ole vain majakkatornissa, vaan kokonaisuudessa: Valaistuksessa, maisemassa, ympäröivässä luonnossa ja siitä erottuvassa majakkatornissa. Tämän kaiken Suomela on loistavasti vanginnut, vaikka hän on itse käynyt vain yhdessä majakassa – Marjaniemessä - se kun on ainoa majakka johon pääsee autolla!

Aamos Suomelan työt ovat esillä kansantaidekeskus Tomtebossa 3.3.-20.5.2007. Näyttely ja herkullisia kakkuja tarjoileva kahvila on auki klo 11-16.


Strömmingsbådan on yksi näyttävimmistä Suomelan töistä.


Kemikraaseli talvella.


Aamos Suomelan ajatuksia maalauksistaan tässä
Suomelan ajatuksia.doc, 21 kb, Updated: 01.03.2007
.


« takaisin