30.01.2007 ::

Westerholmin Märket-maalauksesta omapostimerkki

Suomen Majakkaseura julkaisee 9. helmikuuta ainutlaatuisen omapostimerkin manner-Suomessa. Merkin aiheena on yksityiskohta Viktor Westerholmin Märket-maalauksesta vuodelta 1887. Suomen Majakkaseura löysi kyseisen maalauksen Ruotsista.

Westerholmin maalaus Märketin majakasta on sekä majakkahistorian että kulttuurihistorian näkökulmasta erityisen arvokas. Westerholm maalasi majakan heinäkuussa 1887 kesäretkellä, jolla oli mukana myös muita Ahvenanmaalla vaikuttaneen Önningeby-taiteilijaryhmän jäseniä.

Samalta retkeltä on olemassa toinenkin samalla kellonlyömällä luonnosteltu taulu Märketistä, mutta eri kuvakulmasta. Tämän maalauksen maalasi ruotsalainen Axel Andersson Westerholmin maalauksessa näkyvältä Walvoja-alukselta, jolla taiteilijat liikkuivat retkellään. Tämä maalaus on nähtävissä Ahvenanmaan taidemuseossa Maarianhaminassa.

Suomen Majakkaseura on selvittänyt Märket-maalausten tarinan osana Märketin majakan pelastamiskampanjaa. Majakkaseura löysi Westerholmin maalauksen Ruotsista, ja parhaillaan selvitetään mahdollisuuksia palauttaa se Ahvenanmaalle.

Anderssonin (joka sittemmin käytti taiteilijanimeä JAG Acke) ja Westerholmin maalaukset ovat hyvin arvokkaita Märketin majakan rakentamishistorian selvittämisessä. Tuolta ajalta ei ole olemassa valokuvia, joten hyvin tarkat maalaukset kertovat majakan rakennusvaiheesta; itse majakka oli tuolloin valmis, mutta aallonmurtajaa vielä viimeisteltiin. Myös veneiden nostoon käytetyn taavetit olivat jo paikallaan. Samoin maalauksissa näkyy ilmeisesti majakan veneet. Maalaukset osoittavat myös, että majakka sai heti alusta lähtien valkoiset raidat punaisiin kylkiinsä.

Suomen Majakkaseura julkaisee merkin kanssa yhdessä ensipäivänkuoren, johon on painettu alkuperäispiirros Märketin majakan kuuluisista ”laivaikkunoista”; rautaikkunoista, joissa on kahdeksan pyöreää lasia ja sisäpuolella jykevät rautasalvat. Ikkunat ovat lajissaan ainutlaatuiset Suomessa.

Westerholm-merkki on ensimmäinen manner-Suomessa julkaistava Märket-omapostimerkki. Majakkaseura julkaisi viime syksynä kaksi Märket-aiheista omapostimerkkiä Ahvenanmaalla. Merkkejä on myyty runsaat 3000 kappaletta. Westerholm-merkin painos on 2500 kpl ja nyt myyntiin tuleva erä 2000 kpl. Se maksaa yksittäin 3 euroa ja 10-20 kappaleen erissä 2,50 euroa/kpl (arkissa 20 kpl). Märket-kuori ja merkki maksavat ensipäivän leimalla 5 euroa, samoin maksikortti merkillä. Katso kuvat tästä:
Märket-ensipäivänkuori, 645 kb, Updated: 02.02.2007
Maksikort-Märket, 468 kb, Updated: 02.02.2007

Ennakkotilauksen voi tehdä osoitteeseen stamps a majakkaseura.fi. Kotiinpostitus maksaa 2 euroa per lähetys. Lähetyksen voi lunastaa myös Vene 2007 -näyttelyssä 10.-19.2. Multilibron osastolla (5 d 15). HUOM! Max 1 arkki (20 kpl) per asiakas (myyntierää per asiakas saatetaan pienentää mikäli ennakkokysyntä ylittää merkin tarjonnan).

Märket-postimerkkien tuotto käytetään kokonaisuudessaan Märketin majakan pelastustyöhön. Siitä lisää majakkaseuran sivuilla www.majakkaseura.fi tai puheenjohtaja Pekka Väisänen, p. 044-3200309.