06.12.2006 ::

Majakkaseura: Engelin majakkapiirrosta ei pidä myydä

Suomen Majakkaseuran mielestä C.L. Engelin Harmajan majakan rakennuspiirustusta ei pidä myydä huutokaupassa 13. joulukuuta vaan se tulee saada valtion kokoelmiin muiden julkisten rakennusten rakennuspiirustusten tapaan. Kyseessä on hyvin arvokas piirros toteutumatta jääneestä majakkasuunnitelmasta Suomen pääkaupunkiin.

Suomen Majakkaseuran vetoomus asiasta julkaistiin Helsingin Sanomissa 6. joulukuuta. Teksti kokonaisuudessaan ohessa.

Engelin piirustukset
kuuluvat kansalle

Bukowskin huutokaupassa 13.12 aiotaan tarjota useita C.L. Engelin nimikirjoituksella varustettuja alkuperäisiä arkkitehtuuripiirustuksia myyntiin. Arvokkaimpia ovat Helsingin Tuomiokirkkoa ja sitä ympäröiviä näkymiä kuvaavat teokset. Mielestäni piirustusten päätyminen yksityisten keräilijöiden seinille olisi väärin.

Piirustukset kuuluvat ehdottomasti valtion kokoelmiin useastakin syystä. Ne esittävät julkisia rakennuksia, ja osa niistä on tehty virkatyönä valtion intendentinkonttorissa. Käsitykseni mukaan ainakin yksi piirustuksista on päätynyt aikoinaan laittomasti yksityisten haltuun koska se puuttuu arkistosta johon se kuuluisi. Laittomuus on voinut tapahtua jo 1800-luvulla, mutta se ei tee asiasta sen hyväksyttävämpää.

Seurasin muutama vuosi sitten vierestä, kun Bengtskärin majakan päiväkirjaa vuodelta 1906 tarjottiin antiikkiliikkeessä myyntiin. Koska päiväkirja tiedettiin luvatta majakasta sen rappioaikana otetuksi tai "pelastetuksi", oli pelkkä ilmoitusasia valtiolle hakea se pois antiikkiliikkeestä. Tässä tapauksessa mielestäni valtio voisi maksaa kohtuullisen lunastuskorvauksen.

Maamme merenkulun rakennusperintöä vaalivan Suomen Majakkaseuran erityisenä huolenaiheena on myyntiin tulevien piirustusten joukossa Engelin suunnitelma Harmajan majakaksi.

Harmaja-suunnitelmaa ei ole juuri tunnettu, mutta se on ollut looginen ensimmäinen suunnitelma rakentaa valomajakka Helsingin edustalle. Suunnitelmia kehitettiin Engelin 1838 päiväämien suunnitelmien jälkeen niin että valomajakka pystytettiin viimein 1880-luvulla ja se sai nykyisen muotonsa vuonna 1900. Lähes koko 1800-luvun Harmajalla oli tunnusmajakka eli pooki.

Engelin suunnitelmasta tiedetään enemmänkin. Hän kävi apulaisineen Harmajalla tutkimassa paikan. Majakan sijoituksesta ja Harmajan muusta käytöstä laadittiin paikan päällä kaksi hyvin mielenkiintoista karttaluonnosta. Nämä ovat tallessa.

Valtion arkistoissa on vain esiversio (consept) nyt myyntiin tulevasta Harmajan majakan piirroksesta. Se on vaatimaton mustavalkoinen versio joka on vain häivähdys myyntiin tulevasta piirustuksesta. Valtion arkistoista puuttuu myös väritetty versio majakan pohjapiirroksesta, mustavalkoinen löytyy. Alkuperäiset ovat siis kadonneet Intendentinkonttorin arkistosta.

Engel apulaisineen teki suunnitelmat ainakin 4-5 majakasta. Tämä kokonaisuus on sekä toteutuneina rakennuksina että piirustuksina hyvin arvokas ja ainutlaatuinen. Kaikista paitsi Harmajasta löytyy väripiirustukset.

Suomen Majakkaseura suunnittelee piirrosten julkaisemista. Yhden keskeisen piirustuksen puuttuminen olisi iso vahinko sekä suomalaisen majakka-arkkitehtuurin dokumentoinnille että Helsingin rakennushistorian tutkimukselle.

Pekka Väisänen
Suomen Majakkaseura