18.07.2006 :: Pekka Väisänen

Uutta toivoa Märketille

Suomen Majakkaseura teki 15.-16. heinäkuuta jäsenmatkan Ahvenanmaalle. Matkalla vierailtiin myös Märketin majakalla. Mukana oli kaksi Märketin entistä majakanvartijaa, jotka kertoivat videokameralle elämästä ja työstä yksinäisellä majakkasaarella.

Märket on Suomen ainoa historiallinen majakka, jonka tulevaisuutta ei ole ratkaistu. Suomen Majakkaseura aikoo panostaa voimansa yhdessä ahvenanmaalaisten tahojen kanssa Märketin majakan pelastamiseen. Märketin tulevaisuus näyttää nyt valoisammalta kuin aikoihin. Aiheesta lisää lähiviikkoina.

Samalla matkalla SMS taltioi myös Sälskärin majakkasaaren elämää Bengt Hägerin kertomana. Tärkeä vierailukohde oli myös Kobba Klintarin entinen luotsiasema Maarianhaminan edustalla Marhällanin majakan vieressä. Käynnillä varmistui, että Kobban ylimmässä kerroksessa edelleen sijaitseva sumusireeni on täsmälleen samanlainen, jollainen Gustavsvärnissä oli toiseen maailmansotaan asti! Kobban sumusireeni on kaiken lisäksi käyttökunnossa!