18.12.2013 ::

Suomen Majakkaseuran 10-vuotisjuhla 1.2.2014

Suomen Majakkaseura piti 10.toimintavuotensa kunniaksi juhlat 1.2. Helsingissä Malmitalolla. Aulassa avattiin juhlanäyttelymme, joka kiertää Suomen kaupungeissa 2013-2014. Näyttelyn kuvat ovat valikoiduista valikoituja - seitsemän vuotta ilmestyneen Majakkasaaret-kalenterin kuvien kauneimpia.

24 majakkavalokuvasuurennoksen juhlanäyttely on jälleen esillä, kiitos turkulaisille ja helsinkiläisille jäsenillemme.

Yleisötilaisuuteen sisältyi majakkaseminaari, jonka seuran puheenjohtaja Angela Eriksson avasi. Museoviraston kulttuuriympäristön suojelusta vastaavan osaston johtaja Mikko Härö piti esitelmän aiheesta Majakoiden ja merellisen kulttuuriperinnön suojelu. Saaristokirjailija ja toimittaja Altti Holmroos pitää esitelmän Sykähdyttävä Suomenlahti - kuvia ja kertomuksia Suomenlahden saarilta.

Mikko Härö totesi, että majakoiden suojelun yhtenä takeena on valpas ja tarmokkaasti vaikuttava yhdistystoiminta

Kahdessa salissa esitettiin Majakkaseuran ja yhteistyökumppaniemme dokumenttielokuvia. Majakoita ja niiden katoavaa perinnettä on niissä tallennettu elävästi ja hyvin dokumentoiden. Lyhytfilmit tämän päivän majakanvartijoiden talkootyöstä majakoiden kunnostamiseksi antavat aavistaa, että majakoilla ja niiden kulttuurimaisemilla on elävä tulevaisuus.

Juhlanäyttelyn lisäksi oli Malmintalolla esillä jäsentemme näyttelyitä: Petri Porkolan meri- ja majakka-aiheisia valokuvia, Lorenz Brunnsbergin majakkapostikortteja ja -merkkejä sekä Tero Kosken vanhoja merikarttoja merialueiltamme ja oheisdokumentteja. Yksi niistä oli englantilainen 1850-luvun lehtileike, jonka piirroskuvassa brittiläiset sotalaivat pommittavat Gustavsvärnin linnaketta.

Juhlaa varten pystytetyt oheisnäyttelyt jäävät joksikin aikaa Malmitalolle. Näitä harvinai-
suuksia kannattaa käydä nyt katsomassa.

Myöhemmin illalla seuran jäsenille tarjottiin majakkakakkukahvit. Samalla katseltiin jäsenten kuvaesityksiä seuran talkoista ja retkiltä.

Kakkua koristi Märketin majakan lyhty

Kiitos seuran jäsenille juhlasta ja sen ohjelmasta. Ja ennen kaikkea kiitos näiden kymmenen vuoden uurastuksesta ja aikaansaannoksista. Majakoiden tilanne näytää paljon paremmalta nyt kuin kymmenen vuotta sitten.