20.11.2012 :: :: <pekka.vaisanen a majakkaseura.fi>

Hankoniemen Silmä nyt ensi-iltakiertueella

Suomen Majakkaseura kiertää marras-joulukuussa esittämässä yli kymmenellä paikkakunnalla tuottamaansa uutta dokumenttielokuvaa ”Hankoniemen Silmä – Elämää majakan valokeilassa”. Näytökset ovat yleisölle ilmaisia.

Dokumentti kuvaa Hankoniemen ja Hangon (nykyisin Russarön) majakan ja sen edeltäjien merkitystä Suomen historiassa. Pitkälle Suomenlahteen työntyvä Hankoniemi on ollut näihin päiviin asti sotilaallisesti erittäin tärkeä. Hankoniemen haltija on voinut valvoa tehokkaasti meriliikennettä. Niinpä alueen omistuksesta on käyty monia taisteluita. Viimeksi Neuvostoliitto vaati Hankoniemen vuokra-alueekseen välirauhan sopimuksessa vuonna 1940.

Hankoniemen kärkeen Russarön saarelle rakennettiin ensimmäinen tunnusmajakka liki 300 vuotta sitten. Samalla paikalla sijaitsee nyt kivimajakka, joka rakennettiin tasan 150 vuotta sitten. Se ohjaa yhä laivoja Hangon vilkkaaseen rahtisatamaan.

Dokumentti kertoo myös Hangon merkityksestä Suomen liikennehistoriassa. 1870-luvulla Hanko sai rautatien, talvisataman ja kaupunkioikeudet. Vuonna 1890 ensimmäinen jäänmurtaja sijoitettiin Hankoon. Myös liikenneyhteyksien vuoksi suuriin mittoihin kasvanut siirtolaisuus huomioidaan dokumentissa.

Dokumentti sisältää harvinaisia filmejä, valokuvia ja karttoja Hangon alueelta. Mukana on Russarön majakka- ja linnoitussaarella eläneiden aikalaishaastatteluja. Russarö on jäänyt vasta muutama vuosi sitten tyhjäksi. Nyt osa sen kymmenistä taloista on jätetty luonnon armoille, osaa pidetään yllä. Koskettavat haastattelut on tehty näissä miljöissä.

Elokuvan kruunaa majakkahistorioitsija Seppo Laurellin vetävä ja mielenkiintoinen tarinointi Russarön rantakallioilla majakan juurella. Elokuvaa voikin pitää suomalaisen majakkaharrastajan toiveiden täyttymyksenä. Elokuva kiinnostaa myös muita kuin majakkaharrastajia. Esimerkiksi Hangon ensi-illassa yleisö räjähti raikuviin suosionosoituksiin elokuvan päätyttyä.

Elokuvan on kuvannut ja ohjannut vantaalainen Sakari Manninen. Merikapteeni Seppo Laurell ja tutkija-kirjailija Johanna Pakola vastaavat elokuvan faktapohjasta. Elokuvan juontajana toimii tv:stä tuttu Tuomo Holopainen. Elokuvan musiikillisia huippuja ovat Hiski Salomaan ja Tapio Rautavaaran esittämät laulut Hangon majakasta.

Elokuvan pituus on 65 minuuttia. Siinä on ruotsinkielinen tekstitys. Elokuvan DVD tulee myyntiin joulukuussa.

Elokuvan tekoon on saatu Suomen Kulttuurirahaston Uudenmaan rahaston apuraha.

Kiertueen ohjelma:

Pe 23.11 Tampere: Pääkirjasto klo 18
La 24.11. Vaasa: Vaasa-opisto klo 11.30
La 24.11. Pori: Porin yliopistokeskus klo 17.00
Su 25.11. Rauma: Rauman lukio klo 11.30
Su 25.11. Uusikaupunki: Kulttuurikeskus klo 15
Pe 31.11. Tammisaari (paikka auki)
Pe 31.11. Hanko (Paikka auki)
La 1.12. Turku (paikka auki)
Su 2.12. Kotka: Merikeskus Vellamo klo 13
Su 16.12. Helsinki: Malmi-talo klo 15

Myöhemmin muita esityksiä mm. 2.2.2013 Kirkkonummen majakkaelokuvapäivässä. Lisänä kiertueella esitetään tuore lyhytelokuva Märketin majakasta (2012).