28.11.2005 :: Pekka Väisänen

Majakkaseuran pikkujoulut 2005

Majakkaseura koolla Hangossa viettämässä pikkujoulua ja tervehtimässä "Gustua" ennen talven pakkasia.

Suomen Majakkaseura kokoontui marraskuun lopulla "kotikaupunkiinsa" Hankoon viettämään pikkujoulua ja tervehtimään "Gustua".

Perjantai-iltana alkaneeseen tapahtumaan oli varattu pieni, mainio majatalo Mamas Park Inn, jossa käytössä oli koko talo. Niinpä seuran mainiot kokit, Sari ja Sonja apulaisineen pääsivät hyörimään keittiössä ja valmistamaan herkulliset pikkujouluruuat. Lisää kuvia pikkujouluista löydät täältä: Pikkujoulut 2005!

Illan kohokohtiin kuului majakkalaiva Relandersgrundin nykyisen omistajan Susanna Sepän haastatus. Monille tuli yllätyksenä se, kuinka suuren ja arvokkaan työn Susanna on viimeisen yli kymmenen aikana tehnyt Relandersgrundin nostamiseksi entiseen loistoonsa. Majakkaseuralaisia ilahdutti lisäksi se, että Susanna Seppä on liittynyt seuran jäseneksi.

Myös SMS:n taloudenhoitajalla Tapani Stenholmilla on erityissuhde Relandersgrundiin. Se oli hänen ensimmäisiä työpaikkojaan, kun alus toimi merenmittauksen tukialuksena Pielisellä. Tapanin mukaan aika Relandersgrundilla oli onnellisimpia jaksoja hänen pitkällä työurallaan, vaikka olot aluksella olivat varsin alkeelliset.

Perjantai-iltana alkaneeseen tapahtumaan oli varattu pieni, mainio majatalo Mamas Park Inn, jossa käytössä oli koko talo. Niinpä seuran mainiot kokit Sari Laaksonen ja Sonja Hortling apulaisineen pääsivät hyörimään keittiössä ja valmistamaan herkulliset pikkujouluruuat.

Väkeä kokoontui tapaamiseen aina Poria, Tamperetta ja Saarijärveä myöten. Tupa täyttyi ääriään myöten, ja klo 19 juhlat saatettiin polkaista käyntiin hanuristi Ecca Sjöblomin sävelin. Eccan musisointiin liittyi loppuillasta myös seuran oma muusikko, kansanmusiikkia viululla soittava Lorenz Brunnsberg.

Eccan avausta seurasi ohjelmallinen ilotulitus. Väki näki ja koki mm. tuoreen, vauhdikkaan videon seuran Viron-matkalta, pienen pätkän seuran Viron majakoiden dokumenttiprojektista sekä muutaman tunnelmallisen esityksen Suomen ja Viron majakoista. Tekijöinä ja kuvaajina näissä olivat Sakari Manninen, Untamo Eerola, Petri Porkola, Jussi Leppänen, Pekka Väisänen, Tommi Heinonen ja Jarmo Vehkakoski.

Arvokkaan lisänsä tapahtumaan toi väylämestari Jyrki Lastusen yllätyslahja seuralle: Gustavsvärnin radiomajakan päiväkirja 1950- ja 1960-luvuilta! Se lienee viimeinen säilynyt kirjallinen dokumentti Gustavsvärnin majakkatoiminnasta.

Lauantai-aamun valjettua juhlaväki suuntasi hyvin keliä vastaan varustautuneena Gustavsvärniin, jossa tarkistettiin paikat, tunnelmoitiin ja laskettiin Seuran lippu kauden päätöksen merkiksi.