26.10.2012 ::

Legendaarisesta "Hankoniemen silmästä" julkaistaan 27.10.2012 dokumenttielokuva ja kirja

Hangon majakka, Topeliuksen Hankoniemen Silmäksi nimeämä, saa ensimmäisen kirjallisen historiansa ja elokuvansa 27. lokakuuta, kun Suomen Majakkaseura julkistaa kummatkin teokset Hangossa. Tervetuloa elokuvan ensiesitykseen Hangossa, os. Hangon lukio, Haagapuisto tai Raaseporintie 34. Esitys alkaa klo 14 ja siihen on vapaa pääsy

Hangon eli Russarön nykyinen majakka täytti 150 vuotta syyskuun 15. päivänä. Sen valo sytytettiin ensimmäisen kerran 15. syyskuuta 1862, samana päivänä kuin sen ”kaksoisveljenkin” Söderskärin majakan. Valmistuessaan se oli jo vähintään viides majakka tai tunnusmajakka samalla paikalla.

Elokuvassa ja historiikissa tarkastellaan majakan värikkään historian ohessa kehitystä, jota sen ympärillä on tapahtunut: monet sodat, Hangon kaupungin synty, nykyisen liikenneketjun synty (rautatie – satama – jäänmurtajien turvaama väylä), siirtolaisuus sekä neuvostomiehityksen aika.

Hankoniemen, Hangon ja Russarön asema on Suomessa ainutlaatuinen. Hankoniemi työntyy kauas Suomenlahdelle uloimpana kärkenään Russarö. Tämän vuoksi se on ollut aina sotilaallisesti hyvin tärkeä. Myös merenkulussa Hangon merkitys on ollut suuri, koska se on ollut helpoimmin auki pidettävä satama kovina jäätalvina.

Russarö-historiikin pääkirjoittajina ovat tutkija Johanna Pakola ja merikapteeni Seppo Laurell, joka toimii myös elokuvan yhtenä kertojana. Elokuvaa ja kirjaa varten on haastateltu monia paikallisia Russarön saarella asuneita ja työskennelleitä henkilöitä.

Kirjanen on kuvitettu arkistoaineistolla, jota on harvoin julkisesti nähtävillä tai tässä ensi kertaa. Kirjan ja elokuvan kustantaa Suomen Majakkaseura. Julkaisulle on saatu avustus Suomen Kulttuurirahaston Uudenmaan rahastolta.

Elokuvan ensi-ilta ja historiikin julkistus pidetään Hankoniemen lukiossa, os. Haagapuisto, Hanko lauantaina 27. lokakuuta klo 14. Esitys on yleisölle maksuton. Suomen Majakkaseura toivoo kuitenkin yleisön käyttävän seuran myyntituotteisiin vähintään 15 € per talous. Uusi kirja maksaa 10 €. Sen lisäksi on myynnissä Majakkasaaret 2013 panoraamakalenteria 15 €.

Elokuvan kesto on 65 min. DVD-versio tulee myyntiin myöhemmin ruotsinkielisin tekstein varustettuna. DVD tulee extra-osiossaan bonuksena haastatteluja. Historiikkia voi ostaa julkistamistilaisuudessa ja mm. Majakkaseuran tilaisuuksissa.