15.09.2012 ::

Russarön ja Söderskärin majakat täyttävät 150 vuotta

Syyskuun 15.päivä 1862 syttyi Suomenlahden pohjoisrannikolla kaksi uutta majakkavaloa, Russarö ja Söderskär. Söderskär ohjasi meriliikennettä itäiselle Suomenlahdelle, ja Russarö tuli toimimaan lähes sata vuotta ainoan talvisatamamme ympärivuotisena majakkana. Nykyisin Söderskär on sammutettu, mutta Russarö on edelleen tärkeimpiä merimajakoitamme. Molemmat toimivat matkailukohteina, Russarö rajoitetummin. Russarön majakan sisätilojen on kuitenkin huolen aihe.

Russarön majakka tunnettiin pitkään myös Hankoniemen Silmänä, ja se on edelleen toimiva, ja valoteholtaan yksi Suomen suurimmista majakoista.

Vaikka Russarön majakka on edelleen aktiivikäytössä, se on päässyt sisältä erittäin huonoon kuntoon ja on siksi vierailukiellossa. Suomen Majakkaseura pitää välttämättömänä, että Suomen merkittävimpiin toimiviin majakoihin kuuluva Russarön majakka kunnostetaan nopealla aikataululla. Majakka tulee avata myös yleisölle. Jopa pari tuhatta suomalaista käy vuosittain tutustumassa Russarön saareen ja erityisesti majakkaan – mutta vain ulkoapäin.

Korostakseen Russarön eli Hangon majakan merkitystä Suomen majakoiden historiassa Suomen Majakkaseura on tekemässä majakan 150-vuotispäivän kunniaksi elokuvaa ja kirjaa sen historiasta. Kirjassa ja elokuvassa käsitellään myös Russarön linnakkeen ja Hangon kaupungin historiaa. Luvassa on harvinaista aineistoa majakan ja linnakkeen historiasta.

Hankoniemen Silmä –elokuvan ja kirjan julkistus tapahtuu Hangon lukion auditoriossa lauantaina 27. lokakuuta. Elokuvanäytös alkaa klo 14, ja on yleisölle avoin.

Söderskärin majakka on toinen Suomen sammutetuista majakoista. Se sammutettiin tarpeettomana merenkululle vuonna 1988. Tämän jälkeen majakka sai rappeutua 25 vuotta ennen kuin sille löytyi pelastaja eli uudet yksityiset omistajat. Söderskärin majakan 150-vuotisjuhlia on vietetty jo mm. seminaarin muodossa.

Kuvat: Petri Porkola