suomeksipå svenskain english
 

01.08.2012 ::

Suomen vanhin suuri merimerkki on nyt kunnostettu upeasti

Lyökin pookin rappauksen korjaus ja maalaus saatiin päätökseen maanantaina 13.82. Loppuviikosta poistettiin rakennustelineet varovasti pintaa vaurioittamatta, niin että kansainvälisenä majakkapäivänä sunnuntaina 19.8 pooki esittäytyi vierailijoille uudistetussa asussaan.
Remonttivaiheista

Lyökin pookin remontti alkoi maanantaina 16.7.2012. Muutama viikko vielä, niin 16 metriä korkea, vuonna 1757 valmistunut Pooki on taas täydessä iskussa ja seisoo tulevaisuudessakin uljaasti paikallaan Pookinmaan luodolla.
Tiedotusvälineet kävivät tutustumassa pookin kunnostustyöhön Lyökinmaalla 25.7. Pooki ja Suomen merimerkit saivat tervetullutta julkisuutta ja monta mielenkiintoista juttua lehdistöön ja televisioon.

Tässä muutama linkki:
http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/371523/Lyokin+pookin+kunnostustyot+etenevat+aikataulussa
http://www.ls24.fi/raumajaalue/ly%C3%B6kin_pookin_pintaremontti_alkoi_hyvin_3698704.html
http://www.verkkouutiset.fi/index.php/kotimaa/29-kotimaa-stt/105926-105926
Pookit - merenkulun suomalaista rakennusperintöä

Lyökin kunnostus nosti yleiseen tietoisuuteen pookit, eli päivämajakat eli tunnusmajakat. Lyökki on niistä vanhin. Se on ainoa, joka on suojattu sorarappauksella.

Muut Pohjanlahden rannikon pookit ovat puisia, 10-20-metriä korkeita rakennelmia, joiden suunnittelussa on käytetty runsaasti arkkitehdin luovuutta. Niiden piti erottua ympäristöstään ja toinen toisistaan. Osa rakennettiin luotsiasemien yhteyteen, osa on täysin autioilla luodoilla.

Yleensä vaikeisiin paikkoihin ja erikoisella tekniikalla rakennetut tunnusmajakat osoittivat kaupunkiväylän erkanemiskohtaa, varottivat matalikoista tai näyttivät väylän suunnan yhdessä linjassa jonkun muun merimerkin kanssa.

Pookien piti kestää kuluttavia säitä ja niitä kunnostettiin ja maalattiin säännöllisesti. Merenkulkuhallitus hoiti pookeja 1990-luvulle asti, mutta sen jälkeen niillä ei ole ollut vastuunkantajaa. Jotkut Pohjanmaan rantakaupungit ovat jo alkaneet kunnostaa näitä meriväylänsä suuria tunnusrakennelmia: Rauman kaupunki ja satamalaitos Santakari pookin ja Raahen kaupunki Taskun pookin:

Tutkija Harri Nymanin artikkelin pookeista kuvineen voi katsoa täältäSuomen Majakkaseura jatkaa varojen keräämistä Pookin hyväksi


Pookin remontti tuli mahdolliseksi Majakkaseuran ja Museoviraston annettua varoja pookin kunnostukseen. Moni muukin taho on tukenut pookin kunnostusta. Mutta edelleen kustannusarviossa on kuluja, jotka pitää kattaa.


« takaisin