14.05.2012 ::

Suomen Majakkaseura 5 vuotta Märketillä!

Sunnuntaina 13. toukokuuta tuli kuluneeksi viisi vuotta siitä kun Suomen Majakkaseura rantautui Märketin majakalle Ahvenanmerellä 2007. Seuraavana päivänä 14. toukokuuta aloitti ensimmäinen vahtivuoro työnsä Märketin majakalla: kolme rohkeaa naista aloitti homeisten ja rappeutuneiden sisätilojen kunnostuksen. Näistä päivistä löytyvät ensimmäiset merkinnät Märketin päiväkirjasta, jota seura on pitänyt netissä siitä lähtien (ks. osoitteessa http://www.majakkaseura.fi/fin/market/)

Ensi syksynä Suomen Majakkaseura on miehittänyt Märketiä tuhat vuorokautta. Lukuun ei ole laskettu talvijaksoja, jolloin majakka on ollut tyhjillään. Tänä aikana on Märketillä kylläkin vietetty joulua kaksi kertaa, toisella kertaa myös uusi vuosi 2009. Märketillä on ollut talkoissa arviolta 200 henkilö, joista vajaa puolet on palannut luodolle talkoisiin uudestaan.

Suomen Majakkaseura on nostanut Märketin majakan täydellisestä rappiosta Ahvenanmeren helmeksi, joka houkuttelee kävijöitä ympäri maailman. Vaikeiden kulkuyhteyksien takia ja remonttivaiheen ollessa vielä kesken kävijämäärät ovat toistaiseksi pysyneet alle tuhannessa vieraassa kautta kohti. Sitä vastoin Märketin elämää seuraa päivittäin 100-300 ihmistä ympäri maailmaa Majakkaseuran verkkosivujen päiväkirjan avulla, joka päivittyy joka päivä silloin kun majakka on miehitetty.

Märketin majakka oli kirjaimellisesti suljettu 30 vuotta. Rakennuksen ilmanvaihto oli tukittu, minkä takia majakka oli homehtunut ja asumiskelvoton. Ensimmäisiä tehtäviä oli aloittaa tuuletus ja majakan kuivattaminen. Majakasta on poistettu homehtunutta ja mädäntynyttä ainesta. Tästä vaiheesta ollaa nyt siirrytty sisätilojen kunnostukseen. 1.kerros, jossa majakanvartijat asuivat, valmistuu tänä kesänä majoitus- ja ruokailutiloiksi. Seuraavaksi kunnostetaan 2.kerros, joka on ollut aikoinaan majakkamestarin asunto.

Mereltä ja kallioilta katsoen Märketin majakka on kunnostuksen aikana saanut takaisin vanhan loistonsa: itse majakan ja siihen kävelysillalla liitetyn konehuoneen ja makasiinirakennuksen ulkopinta on kunnostettu, majakan ja konehuoneen osalta myös maalattu. Makasiinin ja konehuoneen katot on kunnostettu. Majakan ikkunat kunnostettiin perusteellisesti ensimmäisenä vuonna. Samoin on majakan uunit on kunnostettu, ja rakennuksen lämmitys hoidetaan alkuperäiseen tapaan niiden avulla.

Vuonna 1885 rakennettu Märket on nykyisin tunnettu ympäri maailman, ja siitä on tullut jälleen yksi Ahvenanmaan symboleista. Radioamatöörimaailmassa Märketin oma maatunnus on arvostettu saalis. Tämän takia Märketille saapuu joka kesä radioamatöörejä sekä Suomesta että ulkomailta.

Suomen Majakkaseura ei ole saanut julkista tukea Märket-projektiin. Suomen valtio on kuitenkin suhtautunut työhön positiivisesti vuokraamalla majakan kunnostamistyötä vastaan vuoden 2019 lopulle saakka. Ylivoimaisesti eniten, 150 000 euron edestä, Märket-projektia on tukenut Jane ja Aatos Erkon säätiö.

Lisätietoja:
Puheenjohtaja Pekka Väisänen