11.03.2012 ::

Märket avattiin ennätyksellisen aikaisin 10. maaliskuuta

Suomen Majakkaseuran kunnostama Märketin majakka Suomen ja Ruotsin rajalla avattiin vuonna 2012 ennätyksellisen aikaisin, 10. maaliskuuta. Märketillä aloitti lauantaina vahtivuoron kaksi kokenutta majakanvartijaa. Majakkakausi jatkuu marras-joulukuulle saakka.

Majakalle saapuneiden vahtien, jyväskyläläisten Harri Hyvösen ja Pekka Valtasen ensimmäinen tehtävä oli inventoida rakennelmien kunto Märketillä. Sisätiloissa kaikki oli ennallaan, ulkona myrskyt olivat aiheuttaneet vain pieniä vaurioita.

Ensimmäisten vahtien tärkein tehtävä on majakkarakennuksen lämmittäminen. Majakan kylmä kausi pyritään kutistaman mahdollisimman lyhyeksi. Viimeksi majakka oli mietetty marraskuun lopulla.

Majakalle saapuivat jyväskyläläinen Harri Hyvönen ja Pekka Valtonen, ja ensimmäisten vahtien tehtävänä oli inventoida rakennelmien kunto Märketillä. Sisätiloissa kaikki oli ennallaan, ulkona myrskyt olivat aiheuttaneet vain pieniä vaurioita.

Majakanvartijoiden ensimmäinen tärkeä urakka on majakkarakennuksen lämmittäminen. Majakan kylmä kausi pyritään kutistamaan mahdollisimman lyhyeksi. Edelliset vahdit poistuivat Märketiltä marraskuun 2011 lopulla

Kahden-kolmen viikon vuoron aikana vahdit lähettävät maihin tärkeää tietoa tulevien kunnostustöiden suunnittelijoille. He virittelevät myös majakan sähköntuotantoa kuntoon talven jäljiltä. Majakalla on tuulivoimala ja dieselgeneraattori tuottamassa sähköä.

Märketille tulee vuoden aikana 1-3 viikon talkoovuoroihin liki sata henkilöä. Lisäksi majakalla yöpyy elokuusta lähtien radioamatööriryhmiä eri maista. Märket on jatkuvasti auki myös vierailijoille, joita käy kuitenkin vain kesäkuukausina.

Talkookaudella 2012 majakkarakennusten kunnostusohjelmassa jatketaan sisätilojen kunnostusta, makasiinirakennuksen pintarappausta ja maalausta ja järjestellään konehuoneen tiloja uudestaan.

Märketin kuulumisia voi seurata päivittäin verkkosivuillamme majakkapäiväkirjasta, jota majakkavahdit kirjoittavat. Päiväkirja on englanninkielinen ja pääset lukemaan sitä täältä: Märketin päiväkirja 2012.