25.02.2012 ::

Suomen Majakkaseura aloitti lahjoituksellaan Lyökin pookin pelastamiskampanjan 24.2.2012

Suomen Majakkaseura - Finlands Fyrsällskap on päättänyt lahjoittaa 10 000 euroa Suomen vanhimman suuren merimerkin, Lyökin pookin, pelastamiseen. Tarkoituksena on rapata ja maalata Uudenkaupungin Pyhämaan saaristossa sijaitsevan kivipookin eli tunnusmajakan ulkokuori. Majakkaseura toivoo, että sen tuki innostaa myös muita tahoja lähtemään mukaan tukemaan kunnostusta, sillä rahaa puuttuu vielä lahjoituksen jälkeenkin noin 50 000 euroa.

Vuonna 1757 rakennetun eli 255 vuotta vanhan,16 metriä korkean tunnusmajakan eli pookin säilyminen nykypäivään jotakuinkin alkuperäisessä asussaan on pieni ihme. Muun muassa neljä vuotta aiemmin rakennettu Utön majakka räjäytettiin 1808 ja rakennettiin myöhemmin uudestaan alkuperäisestä poikkeavaksi. Lyökin pooki on ainoa Ruotsin vallan ajalta säilynyt kivinen majakkarakennelmamme.

Kivistä muurattu Lyökin pooki on säilynyt hyvän rakennustekniikan ansiosta. Se on rakennettu kahdesta kivikerroksesta, joiden välissä on sepeliä. Pookin kattona on lyijykate. Kivien päälle tehty rappaus on suojannut tornia niin hyvin, että vesi ja jää eivät ole päässeet sitä vielä pahasti vaurioittamaan. 1980-luvulla väärin tehty maalaus teki kuitenkin vahinkoa. Nyt alkavat olla viimeiset hetket pelastaa pooki hitaalta tuhoutumiselta.

Suomen valtio luovutti pookin Kapiteeli-realisointiyhtiölleen 2000-luvun alussa. Yhtiö pani pookin välittömästi myyntiin. Sen hankki omistukseensa pieni Ulkosaariyhdistys, joka halusi pelastaa pookin. Ulkosaariyhdistys onnistui hankkimaan rahat rakennustelineiden pystyttämiseen pookin ympärille. Museoviraston tuella yhdistys pystyi teettämään pookiin uuden lyijykaton vuonna 2008. Sen jälkeen työt ovat olleet pysähdyksissä rahoituksen puuttumisen vuoksi.

”Suomen Majakkaseura halusi investoida 10 000 euroa juuri siihen, johon sen säännöt meitä määräävät ja johon jäsenemme ja tukijamme haluavat meidän varamme käyttävän: vanhan merimerkin pelastamiseen ja säilyttämiseen tuleville sukupolville”, sanoo Suomen Majakkaseuran puheenjohtaja Pekka Väisänen.

”Vaikka lahjoitussumma on vain pienehkö osa kunnostusbudjetista, on se Suomen Majakkaseuran historian ylivoimaisesti suurin. Toivomme että yhdistyksemme päätös rohkaisee muitakin tahoja kuten suomalaista ja suomenruotsalaista kulttuuriperintöä vaalivia säätiöitä, rahastoja ja yrityksiä tulemaan mukaan talkoisiin”, sanoo Väisänen.

Lyökin pookin kunnostuksen tukeminen jatkaa Suomen Majakkaseuran johdonmukaista politiikkaa. ”Olemme keskittäneet voimavaramme kaikkein uhanalaisimpien kohteiden kunnostukseen. Oma kunnostuskohteemme vuodesta 2007 lähtien, Märketin majakka Ahvenanmerellä, on sijainniltaan ja arkkitehtuuriltaan ainutlaatuinen kohde, ja sellainen on myös Lyökin pooki: Se on keskeinen ja ainutlaatuinen lenkki Suomen merimerkkien kehityshistoriassa. Jos Lyökin pooki katoaa, menetämme korvaamattoman palan rannikkomme merenkulun historiaa. Erityisesti tämä menetys koskettaisi Suomen merenkulun historiallista ydintä, lounaisrannikkoamme”, Väisänen korostaa.
Ulkosaariyhdistys toivoo onnistuvansa teettämään Lyökin rappaus- ja maalaustyön tulevan kesän 2012 aikana. Remontin siirto myöhempään olisi riski nykyisten rakennustelineiden käyttöiän takia.

Lisätietoja:

Puheenjohtaja Pekka Väisänen, Suomen Majakkaseura ry, p. 044-3200309