15.07.2011 ::

Majakkaseura siirtyi ekoenergiaan

Suomen Majakkaseuran pitkäaikainen haave saada tuulivoimala Märketin majakalle Ahvenanmerelle on nyt toteutunut. Antaris 5.5 kilowatin voimala pyörii nyt 18 metrin korkeudessa luodolla, joka on Suomen tuulisimpia paikkoja. Voimala nostettiin pystyyn seuran omin voimin 14.7.2011.

Välittömästi tuulivoimalan käynnistyttyä kaasun käyttö majakalla väheni huomattavasti. Nyt majakalla käytetään lähes yksinomaan uusiutuvaa energiaa eli tuulivoimaa, aurikoenergiaa ja polttopuuta.

Tuulivoimala hankittiin Jane ja Aatos Erkon säätiön avustuksen turvin. Vaikka tuulivoimalan masto ulottuu yli 18 metriin eli lähes samaan kuin majakkatorni ei tuulivoimala ole muuttanut Märketin kolmen majakkarakennuksen muodostamaa profiilia (tuulivoimalan masto kuvassa oikealla).

Seuran seuraava tavoite on saada Märketin majakkarakennukseen ympärivuotinen lämmitys tuulivoimalan ja lämpöpumpun avulla.

Märketin päiväkirjasta voit seurata kuulumiset päivittäin tästä: Märketin päiväkirja 2011.