07.06.2011 ::

Vuoden loistavin teko -palkinto Raumalle

Suomen Majakkaseura luovutti Raumalla maanantaina 6. kesäkuuta Rauman kaupungille ja Rauman Satamalle Vuoden loistavin teko -palkinnon vuoden 2010 merkittävimmästä teosta majakkarakennusten kunnostamisessa.

Rauman kaupunki sai vuonna 2010 valmiiksi Kylmäpihlajan majakan tornin ulkopuolisen kunnostuksen ja maalauksen. Jos sitä ennen kunnostutti Rauman Satama Santakarin pookin eli tunnusmajakan (runko kunnostettiin, laudoitus uusittiin ja pooki maalattiin).

Vuonna 1953 valmistunut Kylmäpihlajan majakka ja vuonna 1857 rakennettu Santakarin pooki ovat merellisen Rauman keskeisiä symboleja. Raumalla on takanaan pitkä historia merellisenä kaupunkina ja se on merkittävä satamakaupunki tänäkin päivänä. Sen vuoksi on erityisen ilahduttavaa, että kaupunki ja sen liikelaitoksena toimiva Rauman Satama ovat tunnustaneet juurensa ja kantaneet vastuunsa näiden kohteiden kunnostuksesta. Merellä sijaitsevina ne vaativat lähes keskeytyksetöntä huolenpitoa.

Suomen Majakkaseura - Finlands Fyrsällskap ry pitää raumalaisten tekoja erinomaisena esimerkkinä muille tahoille, jotka vastaavat Suomen ainutlaatuisista majakoista ja tunnusmajakoista eli pookeista. Näiden tekojen merkitys korostuu erityisesti aikana, jolloin majakkarakennusten tulevaisuus on auki eikä kaikille ole välttämättä ottajaa.

Rauman kaupunki oli edelläkävijä ottaessaan jo toistakymmentä vuotta
sitten Kylmäpihlajan majakan vastuulleen. Näiden toimien ansiosta yhä
useampi majakkaturisti suuntaa kulkunsa Raumalle ja Kylmäpihlajaan.

---

Vuoden loistavin teko –palkinto jaetaan vuosittain majakoiden suojelussa ansioituneille henkilöille tai yhteisöille. Palkinnon ovat saaneet mm. Raahen kaupunki, arkkitehti Tapio Rönkönharju, Söderskärin majakan pelastaneet Sebastian Lönnqvist ja Ari Laamanen sekä Paula Wilson.

Lisätietoja:

Pekka Väisänen, puheenjohtaja, Suomen Majakkaseura p. 044-3200309