23.11.2010 :: Jussi Leppänen :: <jussi.leppanen a majakkaseura.fi>

Märketin majakka 125 vuotta

Märketin majakan valon sytyttämisestä on kulunut 10. marraskuuta 2010 päivälleen 125 vuotta. Valo sytytettiin 10. marraskuuta 1885 Helsingistä tulleen sähkeen ohjeiden mukaisesti. Majakka oli valmistunut käyttökuntoon vain pari päivää aiemmin.

Paikalla olivat mm. tuore majakkamestari Eriksson majakanvartijoineen, majakkainsinööri Ernst Andersin Helsingistä (joka oli suorittanut majakan tekniikan viimeistelyn, kun Ruotsista pyydetty asiantuntija ei päässyt paikalle) sekä majakan rakentamisesta vastannut nuori arkkitehti Georg Schreck.

Suuren nelikerroksisen majakan rakentaminen vain kolme metriä korkealle luodolle keskelle aavaa Ahvenanmerta oli Schreckiltä ja noin 30 työmieheltä huikea suoritus. Se oli myös riski, kun meren käyttäytymistä ei osattu täysin ennakoida. Pian todettiin välttämättömäksi rakentaa luja graniittimuuri suojaamaan majakkaa pohjoismyrskyiltä. Tämäkään ei yksin auttanut, vaan myös majakan pohjoispuolen ikkunoita ja jopa kattotuoleja jouduttiin vahvistamaan, jotta ne kestäisivät myrskyjä.

Märketin majakalla palveli useita kymmeniä majakanvartijoita vuosina 1885-1976, jolloin majakka automatisoitiin ja se jätettiin tyhjilleen. Majakka rappeutui pahasti vuoteen 2007, jolloin Suomen Majakkaseura aloitti sen kunnostuksen.

Juhlapäivänään Märketin majakka on tyhjä, mutta ei unohdettu. Se on suojattu talven varalta ja avataan taas käyttöön viimeistään huhtikuussa 2011.