09.05.2010 ::

Suomen Majakkaseura vuokrasi Märketin vuoteen 2019

Suomen Majakkaseura ja Liikennevirasto ovat sopineet Märketin majakkasaaren rakennusten vuokraamisesta Majakkaseuralle lokakuuhun 2019 saakka. Tänä aikana seura isännöi majakkasaarta ja vastaa rakennusten kunnossapidosta majakan huipulla olevaa lyhtykojua lukuun ottamatta. Vastuu majakan valosta säilyy siten Liikennevirastolla.

Uusi vuokrasopimus astuu voimaan 1. toukokuuta. Tähän saakka
Majakkaseura on vuokrannut Märketin majakan kolmena vuonna toukokuusta myöhäissyksyyn. Pitkäaikainen vuokrasopimus antaa seuralle aivan uudenlaisen perustan panostaa arvokkaan majakan kunnostamiseen ja toiminnan kehittämiseen.

Majakkaseuralla on yhteensä noin 200 000 euron suunnitelmat majakan
kunnostamiseksi ja entisöimiseksi. Niistä liikenneviraston kanssa
sovitut ns. pakolliset remontit käsittävät noin puolet. Tärkeimpiä
remonttikohteita ovat majakan sisätilojen kunnostus, majakkaa suojaavan muurin kunnostus, rantautumismahdollisuuksien parantaminen sekä tuulienergiajärjestelmän rakentaminen.

Majakkaseura on kunnostanut pääosin omana talkootyönä jo kolme kesää majakkaa, joka rappeutui sitä ennen 30 vuotta tyhjillään.
Päärakennuksesta on poistettu mädäntyneitä rakenteita, rakennusta on
kuivatettu ja kaikki ikkunat on peruskorjattu. Lisäksi seura maalautti
majakan päärakennuksen viime kesänä Jane ja Aatos Erkon säätiöltä saadun avustuksen turvin. Seuran oma rahoitus tulee etupäässä majakka-aiheisen seinäkalenterin myynnistä.

Kuluva vuosi on Märketin juhlavuosi. Majakka täyttä 125 vuotta. Lisäksi
Märketillä kulkevan Suomen ja Ruotsin rajan merkitsemisestä tulee