27.10.2009 ::

Gustavsvärnin kunnostustyön ensimmäinen vaihe valmistumassa

Suomen Majakkaseura on saanut yli neljän vuoden ponnistelujen jälkeen kunnostettua Gustavsvärnin majakkasaaren ainoan varsinaisen rakennuksen, sumusireeninhoitajan talon. Remontissa kunnostettiin rakennuksen ulkoseinät, katto sekä ikkunat ja osa ovista. Työt ovat valmistuneet käytännössä lokakuun lopulla, mutta töiden valmistumista juhlitaan ensi kesäkuussa.

Metsähallituksen eli Suomen valtion omistama rakennus oli päässyt hyvin huonoon kuntoon vuonna 2005 Suomen Majakkaseuran vuokratessa rakennuksen kunnostusvelvoitteella. Ensimmäisenä kesänä Majakkaseura kunnosti talon katon. Katepal tuki kunnostustyötä lahjoittamalla huopakaton materiaalit.

Vuosina 2006-2009 kymmenet seuran talkoolaiset työskentelivät aktiivisesti kunnostaen julkisivulaudoituksen, uusien hirsiä sekä asentaen uudet ikkunat ja ovet. Ikkunat ja ovet valmisti mestaripuuseppä Esa Piivek Naantalissa.

Sparbanksstiftelserna i Helsingfors on tukenut kunnostustyötä.

Suomen Majakkaseura toivoo, että valtiovalta ryhtyisi pian kunnostamaan Gustavsvärnin majakka- ja linnoitussaaren jatkuvasti raunioituvia muureja. Gustavsvärnistä on mahdollista kehittää merkittävä historiallinen vierailukohde Hankoon. Tätä varten myös saaren laituri tulisi kunnostaa.

Seuraavaksi Majakkaseura ryhtyy kunnostamaan talon sisäosia. Talon suureen varastoon kaavaillaan Gustavsvärnin rikkaasta historiasta kertovaa näyttelyä.

Gustavsvärn sijaitsee pari kilometriä Hangosta etelään kaupungin ja Russarön puolivälissä.