23.03.2017 :: Majakkasihteeri Suomen Majakkaseura :: <majakkasihteeri a majakkaseura.fi>

Toukokuussa käynnistyy Gustavsvärnin 225-juhlavuosi!

Pieni Eldskärin luoto alkoi muuntua Gustavsvärnin sotilas- ja linnoitussaareksi toukokuussa 1792, kun Ruotsin armeija nousi saarelle ja nosti Ruotsin lipun salkoon.

Vuotta myöhemmin käynnistyivät linnoituksen rakennustyöt. Ne olivat vielä kesken, kun linnoitus siirtyi venäläisille 1809. Linnoituksen loppu tuli Krimin sodassa 1854, kun venäläiset itse tuhosivat linnoituksen. Jo seuraavalla vuosikymmenellä alkoi "Gustun" uusi aikakausi majakkasaarena.

Tasan 150 vuotta sitten Venäjän keisarillinen senaatti määräsi rakennettavaksi saarelle johtoloiston ja seuraavana vuonna loistonhoitajalle asuintalon.

Seuraavan vuoden aikana Majakkaseuralla on hyvä syy muistella ja tuoda esiin Gustavsvärnin värikästä historiaa. Juhlinta Gustussa alkaa lauantaina 12. toukokuuta.

Pekka Väisänen