19.08.2016 ::

Menetetyt majakat -kirja ilmestyi 18.8.

Menetetyt majakat (2016) kertoo entisillä ja nykyisillä merialueillamme ja Laatokalla sijainneiden ja yhä sijaitsevien majakoiden ja majakkasaarten sotavuosista. Kirja sisältää aiemmin julkaisemattomia henkeäsalpaavan hienoja valokuvia majakkakohteista.

Sodassa majakoita on tuhottu niin vihollisten toimesta kuin omienkin avustuksella puolustamisen helpottamiseksi. Jokainen sota on jättänyt jälkensä majakoihimme. Esimerkiksi toisen maailmansodan rauhanehtojen seurauksena Suomi menetti kokonaisten kaupunkien, kylien ja kuntien lisäksi myös majakkasaaria. Samalla menetettiin tiiviitä eristyksissä eläneitä pienyhdyskuntia satojen vuosien saatossa kehittyneine perinteineen ja tapoineen.

Kirjan kirjoittajat, Johanna Pakola ja Seppo Laurell, ovat julkaisseet useita palkittuja teoksia merihistoriasta.

Suomen Majakkaseura myy Menetetyt majakat -teosta syksyn 2016 tapahtumissaan. Ensimmäinen tilaisuus lunastaa kirja omakseen on Kansainvälisen majakkapäivän tapahtumassa Gustavsvärnissä sunnuntaina 21.8. Tällöin paikalla on myös toinen kirjan kirjoittajista, Johanna Pakola, joka kertoo kirjaprojektistaan yleisölle klo 11 ja 13.

Kirjaa tullaan myymään myös syksyn elokuvakiertueella, jonka Facebook-sivut tapahtumapaikkakuntineen ja lisäinfoineen avautuvat 31.8. Elokuvakiertueen ensi-iltaesitys nähdään Vaasassa 30.9.

Menetetyt majakat -teos Suomen Majakkaseuran jäsenille 25 e. Muille 30 e.
Johanna Pakola, Seppo Laurell: Menetetyt majakat (Docendo 2016). 140 s.

Tuotetta voi tilata osoitteesta julkaisut(at)majakkaseura.fi